Linkovi

SAD: Novogodišnja sniženja manja nego proteklih godina


U Sjedinjenim Državama praznici su uobičajeno vrijeme kupovina. Analize i podaci saopšteni ovih dana pokazuju da su Amerikanci za blagdane potrošili nešto više nego prošle godine. Prodaja je u razdoblju od novembra do Božića porasla za 3,6 posto. Prošle godine u isto vrijeme porast prodaje je bio 2,3 posto.

Snježna oluja, koja je zahvatila sjevero-istočni dio Sjedinjenih Država sedam dana prije Božića, spriječila je mnoge kupce da kupe božične poklone.

Ipak, prema posljednjim podacima kupci su nadoknadili sve, i prije i poslije oluje.

Analitičarka Lori Wachs kaže da je među najprivlačnijim artiklima bila elektronika, najviše isplativa za kupnju u ovo doba godine zbog velikih sniženja:

"Cijene su prilično snižene. Veliki plazma televizori mogli su se mogli naći za 750 dolara, što je niže za 20 posto nego prošle godine."

Potrošnja je najveći pokretač američke ekonomije. Mnogi su kupovali u četvrtak, dan prije Božića. A neki, kao što je Tiffany Smith, su kupovinu ostavili za posljednji trenutak. I mada ju je sram priznati, nije joj se dalo gubiti vrijeme po trgovinama i čekati u redovima.

Mnogi trgovci su zbog loših iskustava prošle godine, nabavili manje robe, te stoga nisu morali znatno snižavati cijene.

Analitičarka Regina Lewis ocjenjuje da će prodaja biti značajna i poslije novogodišnjih praznika, kada trgovine inače snižavaju cijene, ali i upozorava:

"To može biti trik. Trgovci žele namamiti kupca da dođu. I kada već dođe biće i povoljnih cijena, ali kupac neće moći odoliti ni novim stvarima, koje nisu na sniženju."

Pretpostavlja se da su najviše prodaja imale prodajne stranice na internetu.

I na burzama je krajem godine više optimizma. Unatoč velikoj stopi nezaposlenosti, u Americi, Aziji i Europi, burzanske vrijednosti rastu, a trgovina dionicama je na vrhuncu za ovu godinu.

Cjelokupna slika o blagdanskim prodajama se još ne zna sa sigurnošću. Mnogo preciznija će biti u siječnju kada će trgovci objaviti potpune statističke podatke.

XS
SM
MD
LG