Linkovi

Milorad Dodik: 2009. u Republici Srpskoj je bila uspješna


Ova, 2009. godina u Republici Srpskoj se može smatrati dobrom u političkom i ekonomskom smislu, ističe premijer Republike Srpske Milorad Dodik, naglašavajući da to potvrđuju realni parametri i statistički podaci, odnosno činjenica da svjetska ekonomska kriza nije devastirala život u tom entitetu:

„2009. je bila kompleksna i teška zbog niza globalnih procesa koje je karakterisala svjetska ekonomska kriza. Sam početak godine bio je najavljen kao teška godina i ono što smo radili je da smo pokušali da negativne efekte te krize smanjimo na minimum u Republici Srpskoj. I danas evo, zadnjih dana ove godine, mogu da kažem da smo uspjeli da održimo našu stabilnost u fiskalnom, političkom i institucionalnom smislu i po tom principu Republika Srpska, koja je imala efekata negativnih kretanja na globalnom ekonomskom planu, ipak nije doživjela dramatične gubitke. Zato mislim da je ova godina bila dosta uspješna u Republici Srpskoj, stabilizirajuća i mi nastavljamo da se u 2010. godini bavimo istim prioritetima koje smo ostavili iza sebe u ovoj, 2009. godini. To će sigurno biti dalja stabilizacija naših ekonomskih i socijalnih prilika, naše političke pozicije i, naravno, evropski put Bosne i Hercegovine koji je nesumnjivo prioritet u svim aranžmanima koje imamo do sada i koje ćemo imati ubuduće.“

Gospodin Dodik, ipak, smatra da odnosi sa predstavnicima međunarodne zajednice u 2009.godini nisu bili na odgovarajućem nivou:

„Međunarodna zajednica nastavlja da radi po starom, oprobanom klišeu nametanja i aroganciji koju je pružila prema lokalnim strukturama vlasti ovdje, u Bosni i Hercegovini… Ova godina koja protiče imala je dvije, tri sjednice Vijeća za implementaciju mira na kojima je razgovarano da li treba ukinuti OHR ili ne. Ostalo je sve na bazi scenarija koji uvijek obezbijedi da se dramatično, pred sjednice PIK-a, postave neke važne teme koje onemogućavaju zatvaranje samog OHR-a. U svakom slučaju, naravno, da nam je potrebna saradnja sa međunarodnom zajednicom, mi od toga ne bježimo, ali ono što želimo da uradimo je da obezbjedimo našu suvernost na prostoru i na pitanjima koja su u okviru Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.“

Milorad Dodik je s tim u vezi, poručio da bi na proljeće mogao biti održan referendum u Republici Srpskoj o odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, a u vezi produženja mandata stranim sudijama i tužiocima, ukoliko se u januaru usvoji novi Zakon o referendumu.

Za Glas Amerike iz Banjaluke,Dragan Stegić.

XS
SM
MD
LG