Linkovi

Osvrt na mandat Baracka Obame u 2009 godini


Američki predsjednik Barack Obama 20 januara obilježava svoju prvu godinu na dužnosti.On je imao burnu prvu godinu obilježenu nastojanjima da oživi američku ekonomiju, sprovede reformu zdravstvenog sistema i osigura domaću podršku za rat u Afganistanu. Kraj godine je međutim obilježena i ozbiljnim kršenjem sigurnosti avio-saobraćaja upravo na Božić.Na prvu godinu predsjednika Obame se osvrće dopisnik Glasa Amerike Jim Malone.

Kao 44-ti predsjednik, Barack Obama je došao na dužnost sa željom da udovolji zahtjevima američkog naroda za promjenom.

Danas se ovdje okupljamo jer smo izabrali nadu nad strahom, zajedništvo nad sukobom i neslaganjem, rekao je Barack Obama.

Ali dobra volja i velike nade u januaru su brzo izblijedili pred realnošću nastojanja da se postignu rezultati u politički polariziranom Washingtonu. Nathan Gonzales je analitičar pri organizaciji Rothenberg Political Report.

On je došao sa velikim nadama velikog broja Amerikanaca i sa mnogo podrške. Pretočiti neke ciljeve u zakon se pokazalo teškim, kaže gospodin Gonzales.

Rani fokus je bio stabiliziranje financijskog sektora, spašavanje autombilske industrije i insistiranje na reformi zdravstva.Ali upravo nastojanja na toj reformi su naišla na protivljenje republikanaca koji su željni da ponovo stanu na noge nakon poraza na izborima 2008. Republikanci kao John Boehner, lider republikanaca u Zastupničkom domu, se protivi planu reforme zdravstva kao isuviše skupom i sa prevelikim miješanjem vlade.

Najveći problem u pogledu onoga zašto poslodavci ne upošljavaju radnike, je, kako kažu ekonomisti, politika koju nudi ova administracija i ovaj kongres koja ne dozvoljava otvaranje novih radnih mjesta, kaže John Boehner.

Predsjednik Obama je ušao u Bijelu kuću sa jakim odobravanjem od strane javnosti. Ali posljednjih mjeseci njegov imidž je bio narušen, u trenucima dok je opozicija jačala.Peter Brown radi za univerzitet Quinnipiac.

Amerikanci osobno vole Baracka Obamu.Ali manje podržavaju njegovu politiku, kaže gospodin Brown.

Dok se republikanci protive njegovoj ekonomskoj i politici zdravstvenog sistema, mnogi demokrati su izrazili zabrinutost vezano za predsjednikovu odluku o slanju dodatnog broja američkih vojnika u Afganistan.Robert Borossage je ko-direktor liberalne grupe, The Campaign for Americas Future.

Upravo kao i predsjednik Lyndon Johnson, on ima ovaj veliki problem, a to je ako eskalirate situaciju u Afganistanu i ako završimo u tom stalnom isušivanju podrške i entuzijazma među mladima, manjinama, liberalcima, progresivnim snagama, to će zaista iscrpiti predsjednikovu sposobnost da nastavi da dobija podršku za ovaj obiman program, kaže Robert Borosage.

Republikanci su pozdravili slanje dodatnih snaga. David Frum je bivši pisac govora za predsjednika George W. Busha.

Za one koji su očekivali dramatičan preokret u američkoj vanjskoj politici, to je malo razočarenje, kao po pitanju Afganistana, Iraka, Guantanama, terorizma, Kine, Indije.Postoji mnogo veći kontinuitet Bushove politike nego je iko očekivao, kaže David Frum.

Predsjednikov realističan pogled na vanjsku politiku se mogao vidjeti tokom njegovog govora na primanju Novelove nagrade u Oslu.On je tada stao u odbranu koncepta opravdanog rata.

Moramo početi prihvatanjem gorke istine da nećemo iskorjeniti nasilne sukobe za našeg životnog vijeka.Biće vremena kada će zemlje, djelujući pojedinačno ili zajedno, shvatiti da je upotreba sile ne samo neophodna, nego i moralno opravdana, rekao je predsjednik Obama.

Kod kuće, predsjednik se priprema za političku bitku pred kongresne izbore u novembru.Istorija je pokazala da predsjednici gube mjesta svoje stranke u kongresu u prvim izborima sredinom predsjedničkog mandata, kaže Nathan Gonzales.

Predsjednik treba odobriti važan zakon i u njega uvjeriti američki narod kako bi pomogao demokratskim senatorima i predstavnicima u njihovom reizboru, kaže gospodin Gonzales.

Kongresni izbori 2010 će biti veliki test za predsjednika u trenucima dok glasači prosuđuju njegov mandat po pitanju domaće i vanjske politike.

XS
SM
MD
LG