Linkovi

Predsjednik Obama: Sistemska greška među službama sigurnosti


Predsjednik Sjedinjenih Američkig Država Barack Obama izjavio je da je do neuspjelog terorističkog napada na američki putnički avion u prošli petak, na Božić, došlo zbog, kako je rekao, „sistemske greške među američkim agencijama za sigurnost". U izjavi koju je dao na Havajima, gdje se nalazi na odmoru, gospodin Obama je takođe rekao da vladine agencije i službe nisu međusobno dijelile informacije na odgovarajući način nakon što su dobile upozorenja od oca mladog Nigerijca osumnjičenog za pokušaj izazivanja eksplozije u avionu kompanije Northwest Airlines na letu broj 253 od Amsterdama do Detroita. Taj propust američki predsjednik je ocijenio „apsolutno neprihvatljivim," istakavši da Sjedinjene Države moraju brzo eliminirati propuste u unutarnjoj sigurnosti.

Američki mediji u međuvremenu navode da se otac osumnjičenika Umara Farouka Abdulmutallaba sastao s agentima Centralne obavještajne agencije, CIA-e, u američkoj ambasadi u Nigeriji, kako bi ih upozorio na ekstremističke stavove svog sina.Ta informacija, međutim, nikad nije proslijeđenas američkim agencijama za sigurnost. 23-godišnji osumnjičenik je, na kraju krajeva, uključen u popis osoba za koje se vjeruje da bi mogle imati veze s teroristima, ali ne i na listu osoba kojima se zabranjuje letenje putničkim avionima.

Iz holandske vlade saopšteno je da će danas biti objavljeni rezultati istrage o tome kako je Abdumutallab uspio da prođe kroz sigurnosne provjere na aerodromu Schiphol u Amsterdamu u ukrca se na avion sa eksplozivom sakrivenim ispod odjeće.

XS
SM
MD
LG