Linkovi

Iran: Režim nastavlja presiju


Nakon anti-vladinih protesta u nedjelju i smrtonosnih sukoba u kojima je poginulo najmanje osam osoba, vlasti u Iranu pojačavaju represiju prema disidentimka i hapse aktiviste opozicije. Iz iranskih opozicijskih grupa obavještavaju da je danas uhapšeno desetak ljudi, uključujući i jednog prominentnog novinara. Ranije je ranije pritvoreno najmanje osam opozicionara. Dobitnica Nobelove nagrade za mir Iranka Shirin Ebadi u svom saopćenju tvrdi da je jučer pritvorena njena sestra Nooshin Ebadi, koja predaje na medicinskom fakultetu u Teheranu. Iranska državna televizija je saopćila da se vrše racije i na vrhunskim iranskim univerzitetima protiv studenata koji su, kako je rečno, odgovorni za pobunu.

U isto vrijeme predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani, odbacujući međunarodne kritike zbog napada na opoziciju, danas je pročitao izjavu u kojoj se kaže da američki predsjednik Barack Obama sramoti samog sebe odajući priznanje iranskoj opoziciji. Neki članovi parlamenta su prio tome uzvikivali "Smrt Americi."

Da podsjeetimo, jučer je predsjednik Obama osudio, kako je rekao, iransko "nasilno i nepravedno suzbijanje nevinih Iranaca." On je, također, izrazio duboko divljenje za hrabrost i uvjerenje Iranaca" koji pokušavaju upražnjavati svoja univerzalna prava.

I britanski ministar za vanjske poslove David Miliband je odao priznanje iranskim demonstrantima za "veliku hrabrost". Iran je tim povodom uložio protest britanskom ambasadoru u Teheranu za miješanje u unutarnje stvari Irana, ali je britanska vlada odgovorila da će njen izaslanik oštro odgovoriti na bilo kakve kritike i pozvala iranski režim da poštuje ljudska prava.

XS
SM
MD
LG