Linkovi

Ponovo nemiri u Iranu


Hiljade Iranaca su i juče, drugi dan za redom, demonstrirale protiv vlade.
Iranska opoziciona web stranica navodi da je policija u Teheranu koristila suzavac kako bi rasturila sljedbenike reformističkog lidera, Mira Hosseina Mousavija. Oni su se okupili da bi izrazili saučešće zbog ubistva njegovog nećaka tokom nedjeljnog antivladinog skupa.
Najveći dio video snimaka poslatih van Irana su snimili gradjani svojim celularnim telefonima i ti snimci se izgleda poklapaju sa izjavama očevidaca.

U prekjučerašnjim demonstracijama širom Irana, na vrhuncu praznika Ašure, poginulo je bar osam ljudi.
Policija demantira tvrdnje opozicionih grupa da su bezbjednosne snage otvorile vatru na demonstrante.

- Policija im se suprotstavila bez upotrebe oružja i iskoristila sredstva koja se koriste za smirivanja demonstracija. Na žalost, demonstranti su zapalili odredjeni broj državnih i privatnih vozila, uključujući motocikle, izazivajući štetu, tvrdi Ahmadreza Radan iz teheranske policije.


Do sada nije bila moguća potvrda o broju žrtava i uhapšenih, iz nezavisnih izvora. Iran je zabranio medjunarodnim medijima da izvještavaju o demonstracijama.
Jedan od ubijenih u nedjelju je i Ali Mousavi, nećak Mira Hosseina Mousavija. Na opozicionim web stranicama se navodi da je tijelo Ali Mousavija nestalo iz bolnice u Teheranu u kojoj je preminuo.

Analitičari navode da je najnovije nasilje možda signal nove faze.
Afshin Molavi, iz fondacije Nova Amerika, kaže da je pokret koji je počeo kao protest protiv junskih izbornih rezultata, prerastao u ove demonstracije.

- Ovo je protestni pokret bez iskristalisanog rukovodstva. Ovo je narodni pokret protiv veoma moćne vlade. Mnogi od nas strahuju da će vjerovatno biti još nasilja koje se nastavlja jer vlada koristi ogromnu silu protiv naroda, smatra on.


Juče je iranska državna televizija izvijestila da je uhapšeno tri stotine ljudi, uključujući neke političke ličnosti.
Ebrahim Yazdi, koji je bio ministar inostranih poslova Irana nakon Islamske revolucije prije tri decenije, takodje je uhapšen.

Djeca koja su rodjena nakon revolucije sada zahtijevaju svoja prava kaže analitičar Molavi.

- Na žalost oni su zatočeni u sistemu koji im ne pruža onu vrstu ekonomskih prilika koju žele kao ni političku i društvenu slobodu koju žele.

Stručnjaci vjeruju da ovaj pokret dobija na snazi i da bi Iranci mogli da iskorite predstojeću godišnjicu iranske revolucije u februaru da nastave svoje proteste.

XS
SM
MD
LG