Linkovi

SAD: Abdulmutallab danas izlazi pred sudUmar Farouk Abdulmutallab, Nigerijac optužen za pokušaj izazivanja eksplozije u putničkom avionu američke avio-kompanije Northwest na letu 253 u prošli petak, danas će biti, kako je predviđeno, izveden pred nadležni sud u američkoj saveznoj državi Michigan. On je jučer prebačen u federalni zatvor iz bolnice, gdje su mu liječene opekotine zadobijene pri pokušaju izazazivanja eksplozije. 23-godišnji Abdulmutallab je tokom ispitivanja rekao da je u Yemenu prošao terorištičku obuku koju su držali operativci al-Qaide. Prema navodima iz optužnice on je pokušao aktivirati eksploziv neprosredno prije slijetanja aviona na letu broj 253 na aerodrom u Detroitu, koji je inače poletio iz Amsterdama. Pokušaj aktiviranja eksploziva nije mu uspio, a prije nego su ga ostali putnici i članovi posade savladali, zadobio je opekotine na jednoj nozi.

Umar Farouk Abdulmutallab bio je na obavještajnoj listi američke vlade, ali ne i na takozvanoj listi osoba kojima je zabranjeno letenje putničkim avionima. Njegov otac, bivši ugledni bankar i ministar u vladi Nigerije, prije dva mjeseca je upozorio nigerjisku službu sigurnosti o sinovljevim radikalnim pogledima. Abdulmutallabova porodica je izdala i saopštenje u kojem se, pored ostalog, ističe da je sa njim izgubljen kontakt dok je Umar Farouk Abdulmutallab studirao u inostranstvu.

Američka ministrica za unutranju sigurnost Janet Napolitano izjavila je jučer da nema indikacija da je pokušaj Umara Farouka Abdulmutallaba da na sam Božić izazove eksploziju dio šire terorističke zavjere. U međuvremenu, nadležni američki zvaničnici analiziraju sigurnosne procedure nastojeći utvrditi kako je Abdulmutallab uspio da se ukrca na avion sa potencijalnim eksplozivom.

XS
SM
MD
LG