Linkovi

Biskup banjalučki Franjo Komarica: Svim građanaima bez obzira na vjeroispovjest, više dobra, mira i pravdeUkoliko se ne poštuje ljudski život ne može se istinski prihvatiti ni božanski život, poručio je,između ostalog, obraćajući se vjernicima nakon mise u crkvi Svetog Bonaventure u Banjaluci, biskup banjalučki Franjo Komarica. Gospodin Komarica je poželio da u cijelom svijetu bude manje zla, rata i nepravde, a što više dobra, mira i pravde.

Biskup Komarica je, takođe, istakao da mnogo katolika banjalučke regije dočekuje ovogodišnji Božić daleko od svog rodnog kraja, ujedno naglasivši da se u 2009.godini svojim kućama na području banjalučke biskupije vratilo svega nekoliko desetina katolika, a ih je dosta više umrlo.

„Sada je otprilike nešto oko 38 tisuća na području cijele biskupije… Velika većina je na području Federacije od tih katolika. Ovdje, na području entiteta Republike Srpske, je nešto preko 6 tisuća… 6 i po tisuća. Nažalost manje nego 96. godine."

Biskup Franjo Komarica je svim građanima tradicionalno uputio božićne i novogodišnje čestitke.

„Od srca želim svima vama, a preko vas i svim vašim bližnjima, osobito bolesnicima, beskućnicima i svim našim progranicima i izbjeglicama, blagoslovljen ovogodišnji Božić, sveto Isusovo porođenje, te mirom Božijim i njegovom pomoću, a vašim dobrim djelima ispunjenu Novu godinu spasenja, 2010. Kršćanskoj braći i sestrama koji blagdan Kristova rođenja slave po starom, to jest julijanskom kalendaru, takođe iskreno čestitam sa drevnim, radosnim poklikom „Mir Božiji, Hristos se rodi." Njima i svim mojim cijenjenim sugrađanima želim sretnu, mirnu i uspješnu Novu, 2010. godinu."

Katolički Božić je u Republici Srpskoj obilježen mirno i dostojanstveno, uglavnom u krugu porodica i uz neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine sa temperaturama višim od 20 stepeni celzijusa.

XS
SM
MD
LG