Linkovi

Predsjednik SAD u božićnoj poruci Amerikancima: Unatoč teškoćama, ima dobrih povoda da se Božić proslavi sa radošću


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i prva dama Michelle Obama poželjeli su svim Amerikancima sretan Božić i posebno izrazili zahvalnost onima koji se daleko od američkog tla bore za sigurnost Sjedinjenih Država i za sigurnost i mir u svijetu. U svom prvom božićnjem obraćanju iz Bijele kuće gospodin Obama i prva dama istakli su da su poruke mira i povjeranja, ljubavi i razumijevanja, opraštanja i uzvraćanja dobrim inspiracija i sada, više od 2 hiljade godina nakon Isusovog rođenja.

„Pozdrav svima i sretan Božić. Koristimo priliku, dok se okupljate da sa porodicama prolavite blagdan, da vas pozdravimo.... ja, Michele i naše kćerke....." - rekao je gospodin Obama na početku jučerašnjeg obraćanja.

Prva dama je istakla da je njihov prvi Božić u Bijeloj kući divno iskustvo i izrazila zahvalnost Amerikancima iz svih dijelova zemlje koji su ukrasima što su ih sami uradili pomogli ukrašavanju božićne jelke u Plavoj sobi predsjedničke rezidencije.

Predsjednik Obama nije propustio da podsjeti da se Sjedinjene Države oporavljaju od recesije, da mnogi Amerikaci trpe, da je mnogo roditelja bez posla koji teško mogu za svoju djecu kupiti i pod jelku staviti poklon, da se mnogi pitaju šta će naredna godina donijeti, ali i naglasio da je unatoč svemu tome jako mnogo dobrih povoda da se dan Isusovog rođenja obilježi i proslavi.

Posebnu zahvalnost, rekao je predsjednik Obama, izražavam....

„Svim našim vojnicima, marincima, pripadnicima obalske straže. Najveća čast koju imam je služiti kao vaš vrhovni zapovjednik. Vaša služba, spremnost na najveće žrtve, je inspiracija za sve nas, za svakog pojedinog Amerikanca."

I gospođa Obama je naglasila da je njena najveća privilegija biti sa porodicama Amerikanaca u uniformi:

„Bila sam sa suprugama naših vojnika, gledala ih kako održavaju kuću, odgajaju djecu, čine sve što mogu da njihova djeca budu sretna i dok su im očevi odsutni. I tim jakim porodicama naša pomoć je potrebna i možemo im pomoći na mnoge načine."

I gospodin Obama je izrazio uvjerenje da svaki Amerikanac može učiniti nešto u znak podrške sugrađanima u uniformi jer...:

„Svima njima, daleko od doma, bilo da su u bazama ovdje u Sjedinjenim Državama, ili na iračkom pijesku, ili na nekom zabačenom položaju u Afganistanu, saznanje da su u našim mislima i molitvama znači veliko ohrabrenje."

Gospodin Obama je, neposredno prije božićnjeg obraćanja, razgovarao sa deset pripadnika američkih oružanih snaga u Afganistanu i Iraku.

Inače, predsjednik Obama je jučer stigao na Havaje, američku saveznu državu u kojoj je rođen i gdje će provesti novogodišnje praznike. Predsjednik, prva dama i njihove dvije kćerke su stigli na otok Oahu gdje će provesti nešto više od sedmicu dana. Predsjednički avion, Air Force One, je sletio u zračnu bazu Hickam, gdje su predsjednika dočekali guverner Havaja Linda Lingle i grupa američkih vojnika. Predsjenik Obama je i lani dio decembra proveo na Havajima, gdje ga su odgajali njegova mama i baka. Porodica je dolazak na Havaje pretvorila u porodičnu tradiciju. Obama je rođen u Honoluluu i tu je pohađao školu od petog razreda do završetka srednje škole. Kao i prošle godine predsjednik Obama će boraviti u jednoj iznajmljenoj kući na obali okeana.

XS
SM
MD
LG