Linkovi

Božić u Stockbridgeu: Sada kao i nekad


Svake godine u vrijeme Božića u Stockbridgeu, u jednom dijelu ulice tog malog grada na zapadu američke savezne države Massachusetts, dešava se nešto posebno, jedinstveno u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime taj dio ulice građani Stockbridgea uređuju tako da izgleda gotovo isto onako kako ju je kistom i bojom na platno prenio čuveni američki slikar Norman Rockwell.

Slikar je preminuo, ostala je njegova slika i počev od prve nedjelje u decembru Trgovačka komora Skocbridgea pokreće cijeli grad da ožive prizor ovjekovječen na slici "Glavna ulica Stockbridgea na Božić," jednoj od najboljih i najljepših slika Normana Rockwella.

Cory Kanzenberg, kustosica muzeja "Norman Rockwell" o umjetnikovom podsticaju da naslika sliku kaže:

"Originalna ideja potekla je 1956, 1957. godine kada su iz kompanije Hallmark, najvećeg američkog proizvođača čestitki, ponudili Normanu Rockwellu da naslika sliku koja će simbolizirati Božić u Americi."

Jedan od objekata sa slike je hotel Red Lion, Crveni lav, podignut 1773. godine u glavnoj ulici Stockbridgea. Razlika između sadašnjeg izgleda i onog na Rockwellovoj slici je uočljiva.

Mishelle Kotek, službenica hotela, objašnjava i zašto:

"Kada je Norman Rockwel slikao, Red Lion je bio mračan zato što je veći dio godine bio zatvoren jer nije bilo unutarnjeg grijanja u hotelu. Kada je hotel prešao u ruke novog vlasnika, uvedeno je grijanje i već dugo hotel je otvoren i osvijetljen cijele godine."

I druge zgrade sa umjetnikove slike - banka, prodavnica svijeća i svjetiljki, zgrada Rockwelovog starog ateljea, biblioteka - takođe bivaju uređene tako da izgledaju kao u vrijeme kada je Rockwell slikao. Dio vraćanja decenijama unazad su i stari automobili, takođe prizor sa slike.

Za pripremu tog dijela ukupnog ambijenta brine Doug Goudey:

"Na Rokwellovoj slici su automobili proizvedeni od 1949. do 1957. Građani koji imaju stara vozila nam izlaze u susret i ustupaju ih. Nisu to isti tipovi kao na slici, ali uveliko doprinose vraćanju nekadašnjeg izgleda glavne ulice Stockbridgea."

Oživljavanje prizora sa Rokcwellove slike je kulminacija prazničnih atrakcija i zbivanja u Stockbridgeu. U njima uživaju i posjetioci iz svih dijelova Sjedinjenih Država.

Nancy i Tom su turisti:

"Bili smo u Stockbridgeu i ranije. Da bih bio siguran za ovu godinu, rezervirao sam smještaj u Crvenom lavu prije godinu dana. Došli smo ovdje i u ovom vrijeme, jer mislim da je to lijep ambijent da pitam Nancy hoće li se udati za mene" - kaže Tom.

"I učinio je to. Od sada smo vjerenici" - dodaje Nancy.

A Richard Wilcox, šef policije u Stockbridgeu ističe:

"Kada gledam Rockwellovu sliku.... to su moja sjećanja, uspomene. Odrastajući u Stockbridgeu, odrastao sam u ambijentu koji je umjetnik naslikao. Bila su to lijepa, sretna vremena, zabilježena i na slici."

"Fotografija je moj hobi. A ima li ljepših scena za božićnu fotografiju od ovih u Stockbridgeu?" - kaže Michael Johnson.

Nakon praznika Stockbridge će se vratiti uobičajenoj svakodnevnici, do narednog Božića kada će ponovo biti oživljeni prizori idiličnog ambijenta naslikanog na slici "Glavna ulica Stockbridgea na Božić" Normana Rockwella.

XS
SM
MD
LG