Linkovi

SAD: Senat usvojio zakon o zdravstvenoj reformiU povijesno važnom kongresnom glasanju, jutros rano je američki senat usvojio svoju verziju reforme o zdravstvenom osiguranju u Sjedinjenim Državama. Demokrati i dva nezavisna kandidata u Senatu su glasali ZA, a svi republikanci protiv, medjutim, mjera je usvojena jer su demokratu u većini. Ovo glasanje je uslijedilo nakon mjeseci rasprava izmedju dvije stranke, kao i medjusobnih borbi unutar redova demokrata.Tom je prilikom Demokratski senator Chris Dodd rekao:

Ovo je najvjerovatnije najvažniji prijedlog zakona za koji će svako od nas u Senatu glasati u svom vijeku služenja.


Konačno smo u mogućnosti ispuniti obećanje i dobrom zdravstvenom osiguranju, koje će donijeti dodatnu sigurnosti i stabilnost američkom narodu, kazao je predsjednik Obama.

Glasanje u Senatu stiže nakon više od mjesec dana nakon što je svoju verziju reforme usvojio zastupnički dom Kongresa. Oba prijedloga zakona će omogućiti zdravstveno osiguranje za više od 30 miliona neosiguranih Amerikanac. Prema novoj mjeri, osiguravajuće kompanije neće moći zanijekati osiguranje ljudima koji su već od nečega bolesni, a po prvi puta će većina Amerikanaca praktički biti primorana zakonski da kupi osiguranje. Oni će naime to imati ili putem mjesta gdje rade, ili će ga morati sami kupiti. Svako ko financijski ne može priuštiti osiguranje, će dobiti pomoć od vlade. Većina republikanaca i u Senatu i u Zastupničkom domu se protivi trenutnoj verziji reforme zdravstva.

Oni smatraju da će zakon biti neefikasani da će znatno povećati deficit.

Mitch McConnell, republikanski senator je ustvrdio:

"Ova bitka nije završena. Ustvari nije ni blizu kraja. Moje kolege i ja ćemo nastaviti da radimo kako bi spriječili da ovo postane slovo zakona."

Bitku je predsjednik Obama započeo već u svom prvom obraćanju Kongresu u februaru, kratko nakon preuzimanja ureda, kada je izmedju ostaloga, rekao:

"Troškovi naše zdravstvene zaštite su dovoljno dugo opterećivali ekonomiju i savjest naše zemlje. Zato reforma ne može čekati, ne smije čekati i neće čekati još jednu godinu."

Naredni mjeseci su bili ispunjeni vrućim debatama, dijeleći članove Kongresa na Capitol Hillu i Amerikance na javnim raspravama.

U septembru je predsjednik Obama ponovo pozvao članove Kongresa riječima:

"Vrijeme prepiranja je završeno. Prošlo je vrijeme za igre. Sada je vrijeme za akciju."

Ali prepirke su nastavljene samo nekoliko minuta kasnije, kada je predsjednikov govor prekinuo republikanski kongresmen Joe Wilson.Taj se nimalo prijatni dijalog ovako odvijao:

Predsjednik Obama:

"Reforma koju ja predlažem neće se primjeniti na ilegalne imigrante."

Joe Wilson, republikanski senator, je uzviknuo:

"To je laž!"

Senator Wilson se kasnije izvinio.

Predsjednik kaže da će reforma umanjiti vladin deficit za više od milijardu dolara. Republikanci kažu da ta računica nije tačna. Protivnici zakona na Capitol Hillu kažu da je zdravstvena reforma preskupa. Republikanci optužuju Demokrate da žure sa usvajanjem zakona bez pažljive provjere troškova.

Demokrati u Senatu su jutros ipak imali dovoljno glasova da izglasaju zakon. Sada ga moraju uskladiti sa verzijom Zastupničkog doma, a svi demokrai žele naći kompromis prije godišnjeg predsjedničkog obraćanja o stanju nacije u januaru.

Medjutim, završetak posla neće biti lagan. Zakonska verzija usvojena u Zastupničkom domu uključuje vladino zdravstveno osiguranje, dok Senatska verzija odbacuje javnu opciju. Druga prepreka je abortus. Da li će se zabraniti da se iz vladinog zdravstvenog osiguranja plaća za abortus, ili će to biti pokriveno ukoliko pacijent plati proceduru. Senat i Zastupnički dom treba da nadju kompromis oko tih pitanja prije nego dodju do usaglašenog prijedloga zakona i upute ga predsjedniku Obami na potpis.


XS
SM
MD
LG