Linkovi

SAD: Marinci za radost miliona mališana


Dani uz Božić su u Sjedinjenim Američkim Državama tradicionalno vrijeme darovanja, posebno mališanima koji se i najljepše i najiskrenije raduju poklonu. No, i u Sjedinjenim Državama je mnogo porodica čija finansijska situacija onemogućava da najmlađim i najdržim članovima obitelji bude kupljen i darovan neki lijepi dar. Zahvaljujući programu "Igračke za mališane" iza kojeg stoje američki marinci, milioni igračaka i drugih vrsta poklona bivaju svake godine prikupljeni, razvrstani, upakovani i podijeljeni mališanima iz siromašnih porodica u vrijeme božićnog slavlja.

Trogodišnji Joshua dobio je bicikl. I njegov, a i ostali bicikli kupljeni su od donacija stanovnika Stafforda, jednog od gradova u američkoj saveznoj državi Virdžinija. Joshuina majka Linda Stewart nije imala dovoljno novca da za njenu djecu kupi poklone.

"Ovo mi znači jako mnogo. Okolnosti upravo sada su teške. Jedva da plaćam račune i dobiti kao dar ono što moja djeca žele je blagoslov" - kaže Linda.

Uz njenu djecu, i milioni drugih mališana iz siromašnih porodica raduju se, kroz program "Igračke za mališane" poklonjenoj igrački, knjizi, lopti...

Melisa Foss marincima i mališanima, razvrstavajući igračke, daruje svoje slobodno vrijeme:

"Kao majka dvoje djece, znam šta znači kada neko mojoj djeci, ili bilo čijoj drugoj, pomogne da u vrijeme Božića dobiju dar. Mislim da je to jedna od onih važnih sitnica koje možemo i trebamo uraditi."

Još jedna majka koja dobro zna šta božićni dar znači djeci je i prva dama Michele Obama. I ona je u jednom skadištu pomagala sortirati igračke:

"Sve dok budem u Bijeloj kući, pomagaćemo ove i slične programe."

Od oktobra do decembra u poslovnim i radnim objektima širom Sjedinjenih Država prikuplaju se igračke-pokloni, marinci ih zatim skupljaju i proslijeđuju komunalnim dobrovoljnim uslužnim organizacijama na krajnju raspodjelu.

Christine i Moses Boulden igračke-radove dijele mališanima u njihovoj crkvi. rade to godinama:

"Svaka igračka je divan dar koji mališane čini sretnim" - kaže Christine.

Marinac, narednik Christoper Gordon, jedan od kordinatora programa ističe:

"Nije bitna religija, boja kože, porijeklo.... Pomoći onima kojima je pomoć potrebna ... to je svrha pograma "Igračke za mališane." Pomoći porodicama da svako dijete dobije nešto za Božić."

Igračke bivaju prikupljane i u velikim trgovačkim centrima. Daruju, da bi bili darovani drugi, i djeca i odrasli. Daruju oni koji imaju više životne sreće, umijeća, oni prema kojima su okolnosti bile predusretljivije, daruju za one koji su manje sretni.

Pogoršanje ekonomskih okolnosti odražava se i na nivo prikupljenih darova. Ove godine taj nivo manji je u pojedinim sredinama i do 40 procenata.

Marinac John Racher, otac troje djece, iako ograničenih finansijskih mogućnosti, želi pomoći djeci kojoj je pomoć potrebna:

"To je nešto što osjećamo kao važno. I ako se samo malo žrtvujemo, ako se odreknemo neke sitnice, možemo pokloniti nešto."

Osim američkim mališanima, marinci će u okviru programa "Igračke za mališane" u Afganistan, afganistanskim mališanima uputiti 15 hiljada igračaka-punjenih životinja. Marinci, kako kaže narednik Christopher Gordon, su svjesni da je Afganistan muslimanska zemlja, ali ipak žele da i tamošnji mališani osjete duh Božića, kao blagdana darivanja.

XS
SM
MD
LG