Linkovi

U Sjedinjenim Državama GDP u trećem kvartalu rastao po godišnjoj stopi od 2,2 % 


Novi ekonomski podaci pokazuju da američka ekonomija raste sporije nego se prvobitno mislilo. Američko ministarstvo trgovine je izvijestilo da je ukupni društveni proizvod u Sjedinjenim Državama u periodu od jula do septembra rastao po godišnjoj stopi od 2,2 procenta, dok su ranije procjene govorile o 2,8 procenata. Uprkos tome, ostali indikatori sugerišu jači rast u četvrtom kvartalu.

Iz Ministarstva trgovine kažu da je zbir svih usluga i proizvoda u Sjedinjenim Državama izmedju jula i septembra manji nego se prvobitno procjenjivalo jer gradjani nisu potrošili onoliko koliko je očekivano, komercijalna izgradnja je bila slabija, i kompanije su reducirale zalihe.

I pored toga, konačni brojevi ukazuju na povratak rasta nakon četiri uzastopna kvartala opadanja.

Wall Street je pozitivno reagirao, i ključni indikatori su znatno porasli, utemeljeni dijelom na porastu prodaje postojećih kuća za blizu 7,5 procenata.

Ekonomista Martin Neil Baily iz Brookings Instituta kaže da posljednji podaci ukazuju da je ekonomija na dobrom putu da nadmaši rezultate iz trećeg kvartala.

"Većina analitičara očekuju veći rast u posljednjem kvartalu, možda 4 procenta ili malo više. Prema tome, ekonomija je ostvarila preokret i u neku ruku izgleda dobro."

Ali je većina porasta ostvarena zahvaljujući vladinim stimulativnim mjerama. To uključuje vladin program kupovine automobila "Gotovina za krš", i osam hiljada dolara onima koji prvi put kupuju kuću. I kada prestane vladin program mogao bi i oporavak.

Martin Neil Baily, iz Instituta Brookings kaže: "Neki analitičari predvidjaju veći rast u 2010 i 2011. Ali, mislim da to nije sigurno. Može biti da je sadašnji uspjeh podstaknut zalihama i da možda nećemo imati velik porast u 2010 i 2011."

Baily priznaje da ekonomska predvidjana nisu egzatna nauka. On kaže da bi se u najgorem slučaju moglo desiti da nakon perioda rasta usljedi stagnacija i nova recesija.

"Nezaposlenost je još uvijek visoka, potrošači su izgubili dosta uštedjevine, nesigurni su oko zaposlenja. Ukoliko izgube posao, vrlo je teško naći drugi, tako da ima mnogo toga što još uvijek prijeti ekonomiji."

Uprkos upozorenju, analitičari kažu da se ekonomija oporavila brže od očekivanja.

Vodeći ekonomisti predvidjaju da će američka ekonomija u posljednjem kvartalu ostvariti stopu godišnjeg rasta od 4 procenta. Vlada će podatke za taj period objaviti 29. januara.

XS
SM
MD
LG