Linkovi

Novi sukobi opozicije i snaga sigurnosti u centralnom dijelu Irana


Iranske opozicijske grupe izvještavaju o novim sukobima u centralnom dijelu Irana izmedju snaga sigurnosti i pristalica preminulog disidentskog klerika velikog ayatollaha Ali Montazeria.

Na web stranicama iranske opozicije se navodi da su snage sigurnosti danas napale demonstrante u Isfahanu i Najafabadu, mjestu rodjenja Ali Montazeria.

Prema istom izvoru, policija je u Isfahanu koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su se okupili na komemoraciji posvećenoj preminulom ayatollahu Montezariju. Navodi se da je nekoliko aktivista uhapšeno i da su mnogi povrjedjeni.

Iranske opozicijeke grupe takodjer kažu da je do sukoba demonstranata i snaga sigurnostii jučer došlo i u gradu Najafabadu, te da su ti sukobi nastavljeni i danas.

Izvještaji nisu potvrdjeni iz neovisnih izvora jer je Iran zabranio inostranim medijima da direktno pokrivaju demonstracije.

Ayatollah Montazeri je umro u subotu u 87 godini, u šiitima svetom gradu Qomu. On se smatrao duhovnim vodjom iranskog reformatorskog pokreta.

XS
SM
MD
LG