Linkovi

Male firme u velikoj krizi


Promet je prilično gust na cesti Rockville Pike u saveznoj državi Maryland. Međutim izgled ove trgovinske zone se uvelike promijenio u posljednje tri godine. Mnoge velike i male trgovine, restorani i druge vrste poduzeća su zatvorene. Na poslovnim prostorima su plakati s podacima o izdavanju prostora.

Paul Phan je vlasnik prodavnice namještaja na Rockville Pikeu. Ovih dana ima jako malo kupaca, iako mu je trgovina ispunjena namještajem. Prodaje su opale za 30% ove godine, kaže gospodin Phan. On i supruga su morali otpustiti radnike, smanjiti inventar i produžiti radno vrijeme, kako bi ostali u poslu.

Morali su razmisliti o smanjenju troškova, a najveći trošak nam je kirija. Stoga su razgovarali s vlasnikom prostora i pristao im je izaći u susret.

Vlasnici trgovačkih centara su znatno snizili cijene kako bi zadržali zakupce. Pronalaženje novih zakupaca je izrazito teško. Poslovni prostor do gospodina Phana nije iznajmljen već tri godine. Gospodin Phan kaže da kad kupci vide prazne izloge sjete se koliko je teška ekonomska situacija, i zbog toga više paze što će kupiti.

On se kako kaže ne nada skorom poboljšanju situacije.

"Volio bih da mogu dati optimističniji odgovor. Navike kupaca i način na koji kupuju su se promijenile. Stoga će nam trebati nekoliko godina da vratimo dobre stare dane. "

Ellen Davids iz Nacionalnog trgovačkog saveza kaže da su manji biznisi jače pogođeni od većih.

"Amerikancima su trenutno u interesu samo niske cijene. Vlasnici manjih biznisa ne naručuju velike količine kao trgovački lanci, te im je nabavna cijena viša. Stoga, oni ne mogu kupcima ponuditi niže cijene. "

Vlasnici manjih trgovina kao što je Paul Phan počinju snižavati cijene, što će za njega značiti jako malu zaradu ili nikakvu. Phan kaže da ne može dobiti ni kredit od banke. On bi želio uložiti više novca u oglašavanje kako bi privukao više kupaca. Također bi želio nabaviti više robe, kako bi kupcima dao više izbora, ali nema novaca.

Predsjednik Barack Obama je nakon sastanka sa direktorima banaka koje su primile pomoć od države, izjavio kako te banke sada moraju pomoći ekonomiji odobravajući više kredita.

U ovim teškim vremenima, Paul Phan je svjestan, ako njegov biznis preživi prve dvije četvrtine 2010. godine, preživio je jedan od najtežih perioda kroz koje su trgovci ikada prolazili.

XS
SM
MD
LG