Linkovi

London: Deset novih galerija muzeja "V i A"


Muzej "Victoria i Albert" u Londonu je, kako mnogi u toj ustanovi tvrde, najveći svjetski muzej umjetnosti i dizajna. Ogromnu kolekciju umjetničkih djela i ekspoanata, od onih starih i do 3 hiljade godina pa do savremenih, Muzej nije bio u stanju dugi niz godina izložiti. Nedavno je u okviru Muzeja otvoreno deset novih galerija u kojima je izloženo skoro dvije hiljade eksponata, evropskog umjetničkog blaga iz perioda srednjeg vijeka i renesanse. Galerijama muzeja "Victoria i Albert," muzeja "V i A," kako ga Britanci nazivaju, vodimo vas i tekstom i video-zapisom "prikačenim" na našu web-stranicu.

Uz sve ostale naj.... u tom muzeju je, kako mnogi vjeruju, prikupljena najveća zbirka skulptura italijanskih umjetnika izvan Italije. Umjetničko blago iz srednjevjekovnog perioda i renesanse je vrlo raznoliko.

Mark Jones, direktor Muzeja ističe:

"Sretni smo što imamo zaista najveću kolekciju evropskih umjetnina od srednjeg vijeka i renesanse do ranog modernizma. Tu su skulpture neprocjenjive vrijednosti, predivne tapiserije, izvanredne umjetnine od tekstila, zlata, srebra, nakit...."

Izložbene postavke u svih deset galerija struktuirane su hronološki tako da posjetilac vrlo lako prati i uočava promjene umjetničkih pravaca i stilova karakterističnih za srednji vijek i renesansu.

Bronzani disk italijanskog majstora Donatella je najdraži eksponat Pete Motture, glavne kustosice muzeja "V i A." Disk, nekad korišten kao pepeljara, samo je jedna od umjetnina neprocjenjive vrijednosti, kaže kustosica i dodaje:

"Naša kolekcija je zaista izvanredna. Omogućava nam da pokažemo svo bogatstvo umjetničkog stvaralaštva i kulture perioda u kojem su umjetnine nastajale."

Pripremanje eksponata za izlaganje u novim galerijama bio je ogroman izazov, prije svega čišćenje i restauracija više od 1.800 umjentina. Taj proces je istovremeno ekspertima dao priliku za detaljnu analizu i samih umjetnina i uvjeta koji su uticali na njihovo nastajanje.

"Takođe smo željeli posjetiocima omogućiti da razumiju neka od značenja koja su izložene umjetnine imale same po sebi, za umjetnike koji su ih stvarali, za ljude koji su ih posjedovali, kao i za kulturu kojoj su pripadali" - kaže gospođa Motture.

Pojedini eksponati, kao primjera radi Becketova kaseta, nazvana po Thomasu Becketu, ubijenom u katedrali Canterbery 1170. godine i kasnije proglašenom svecu, ponos su muzeja. Sada taj eksponat posjetioci mogu vidjeti iz svih uglova.

"Mislim da smo kreirali sveobuhvatan portret perioda evropske srednjevjekovne i renesansne vizuelne culture" - ističe direktor muzeja Mark Jones.

Za poptpunu realizaciju projekta čuvenog londonskog muzeja trebalo je skoro deset godina. Troškovi su iznosili 53 miliona dolara, a većina tog novca osigurana je privatnim donacijama. Za one koji budu u prilici da posjete muzej "Victoria i Albert" na kraju i informacija da je ulaz u muzej…. besplatan.

XS
SM
MD
LG