Linkovi

EU: BiH najsporija u procesu približavanja zahvaljući svojim političarima


Danas je Švedska, kao predsjedavajuća Evropskom unijom, podvukla crtu pod polugodišnje vođenje EU. Taj posao ocijenjen je kao uspješan - od stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, neočekivano brzog izbora prvog stalnog rukovodstva EU, predsjednika Evropskog vijeća i visoke predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost pa do napretka Zapadnog Balkana u integracijskom procesu sa Briselom. Međutim, naglašeno je i da BiH, zahvaljujući svojim političkim lidferima, ozbiljno zaostaje za regionom.

Na Zapadnom Balkanu je uklonjen slovenački veto nastavku pregovora Hrvatske o prijemu u Evropsku Uniju, počela je primjena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom , građani većeg dijela Zapadnog Balkana od proteklog vikenda konačno su dobili otvorene evropske granice..….

Toliko o uspjesima. Među neuspjehe, barem do sada, ubraja se BiH i to, zahvaljujući, prije svega domaćim političarima, ističe posljednji predsjedavajući EU, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt:

"Želejeli bi smo da i BiH bude među zemljama kojima su prošle sedmce ukinute vize. U to nema sumnje, ali tu je riječ o jasnom promašaju bosanskohercegovačkih političkih lidera. Bezbroj puta smo im ponavljali da je pridruženje zasnovano na rezultatima i da moraju postići sporazum o ključnim pitanjima. U suprotnom, ostaće iza ostalih u regionu koji napreduju prema Uniji. Ne mislim da su dovoljno slušali… i desilo se da su ostali iza, ali zahvaljujući samo vlastitim promašajima".

Drugi idu dalje i ići će dalje. Za sutra je najavljena predaje aplikacije zvaničnog Beograda za punopravno članstvo u EU, što BiH, ostavlja kao jedinu balkansku državu bez formalnog zahtjeva za evropskim članstvom. Gospodin Bildt vjeruje da nekoj vrsti optimizma ima mjesta:

"Srbija sutra predaje svoju aplikaciju, a liderima u BiH smo jasno rekli…. da bi ste i vi bili u stanju da učinite isto, što bi smo i mi željeli, morate da ispunite iste kriterije. Do sada, oni to nisu učinili. I to je samo njihova greška. Mi ne možemo raditi njihov posao...Ipak, i pored svega, ja imam blagu nadu. Znaju šta im je činiti, znaju da mogu dostići propušteno, vide da se svi kreću naprijed, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija…. Mislim da bi politički pritisak unutar zemlje mogao dovesti do neophodnih kompromisa."

XS
SM
MD
LG