Linkovi

SAD: Kriza u bankarskom sistemu daleko od kraja


Banke vraćaju pozajmljena državna sredstva brže od očekivanja, a predsjednik Obama podsjeća direktore banaka da je sada njihov red da pomognu američkoj ekonomiji. No, kako se 2009. godina približava svom kraju, neki analitičari upozoravaju da je bankovna kriza daleko od kraja.


Dok američke banke vraćaju državi milijarde dolara predsjednik Obama se nedavno sastao s direktorima banaka i kazao im da je došlo vrijeme da vrate uslugu:

- Nakon što su se oporavile uz pomoć američke vlade i poreskih obveznika naše banke sada imaju veću obavezu prema zajedničkom cilju opšteg oporavka - rekao je američki predsjednik.

Neki vjeruju da predsjednik ima preveliko povjerenje u finansijski sektor. Ekonomist Martin Neil Baily, autor i bivši savjetnik u administraciji predsjednika Billa Clintona, kaže da je vrhunac krize bankarskog sektora prošao, ali upozorava da kriza nije u potpunosti okončana. Više od 130 američkih banaka propalo je u ovoj godini, najviše od 1992. On predviđa dalje propasti manjih, regionalnih banaka u 2010. godini kako na naplatu budu dolazili krediti za komercijalne nekretnine.

- U sljedećoj godini dana doći će do smanjenja raspoloživosti kredita za male i srednje biznise - upozorava gospodin Baily.

Analitičari tvrde da je najveći problem visoka nezaposlenost koja slabi potražnju i banke čini neodlučnijima u davanju kredita. No Richard Davis iz kompanije US Bankcorp situaciju vidi drugačije:

- Mi smo vjerojatno optimističniji od drugih poznavalaca prilika. S tim na umu, mi dajemo kredite koliko god možemo jer to je pokretač našeg biznisa. Želimo davati dodatne kredite. Moramo pronaći način kako da dajemo kredite, ali i da ne ulazimo u velike rizike.

Dok neki ekonomisti prognoziraju daljnji oporavak 2010. godine Baily kaže da je jedino sigurno da banke, vjerojatno, neće učiniti iste greške dva puta:

- Prognoziranje je postalo previše rizično, tako da ne želim previše ulaziti u to. Ne znamo tačno što će se dogoditi, ali moguće je da u sljedećoj godini-dvije budemo imali slab rast bruto društvenog proizvoda ili čak zastoj rasta.

Neki idu dotle da kažu da je moguć ponovni povratak u recesiju. Ukoliko bi se to dogodilo Baily smatra da bi onda vlada trebala reagirati s još jednim paketom poticajnih mjera. A to je nešto za što se administracija predsjednika Obame nada da neće biti nužno.

XS
SM
MD
LG