Linkovi

Mladi muslimani u Americi kroz lekcije islama do mira


U jednoj od najvećih džamija u Sjedinjenim državama, muslimanski lideri nastoje stvoriti sigurno utočište za mlade kako bi naučili lekcije islama o miru. Ali mogu li ti lideri zaštititi mlade ljude od sumnji i dilema sa kojima se suočavaju? Novinarka Glasa Amerike Laurel Bowman izvještava o obnovljenim naporima muslimanskih lidera nakon hapšenja pet mladića, Amerikanaca muslimana, u Pakistanu, koji su se navodno nastojali pridružiti terorističkim grupama koristeći se internetom.

Na ovom košarkaškom terenu u centru Adams nadomak Washingtona, koji je jedna od najvećih džamija u Sjedinjenim državama, se odvija fizička borba za um. Ovi mladići su ovdje da bi se bavili sportom, a muslimanski lideri ih nastoje držati uključenim u pozivitne aktivnosti.

Nakon košarke, oni mlađi se sastaju sa izviđačima. A nakon izviđača, na stotine njih se sastaje na večernjoj molitvi.

Muslimanski lideri prolaze kroz teška vremena, nakon što je pet mladića Amerikanaca iz susjedne zajednice nedavno uhapšeno u Pakistanu. Ti mladići se nalaze u pritvoru zbog vjerovanja da su povezani sa terorističkim grupama. Sajjad Ahmad je koordinator sportske lige u centru Adams. On ovako reagira na ta hapšenja:

Sretan sam jer su roditelji i zajednica poduzeli prave akcije, ali i tužan jer su članovi muslimanske zajednice, ta djeca sa kojom sam se možda nekada susreo, zašli u pogrešnu ideologiju, kaže Sajjad Ahmad.

On dodaje da je jedan od najvažnijih ciljeva centra uključiti mlade u aktivnosti u džamiji.

Mora se investirati u aktivnosti sa kojima se mladi mogu poistovjetiti na način koji nije vjerski, ali koji uključuje vjeru. Oni znaju gdje se mogu obratiti, mogu reći, znate igram košarku sa tim i tim i možda ga mogu zamoliti za savjet.

Imam Johari Abdul Malik je lider muslimanske zajednice u području Washingtona. On kaže da su mladi muslimani četo zbunjeni uznemirujućim slikama na internetu njihove braće po vjeri koji se ubijaju u sukobima u svijetu. On kaže da je jedan od najvećih izazova njegove zajednice pomoći mladima da tumače trenutne događaje.

Internet možda poručuje: vaš imam, vaša zajednica, vaš centar za mlade, vaša obitelj, niko nema odgovor na ovo. Ali mi imamo odgovor i osjećamo vašu bol, priča imam Malik.

On kaže da se muslimani suočavaju sa modernim izazovom pružanja zaštite mladima ne samo od tradicionalnih opasnosti kao što su droge i kriminal.

Mi smo ih sačuvali od prijetnji svih loših utjecaja u njihovoj okolini. Ali ih nismo sačuvali od nečega što je u njima samima i što je bilo povezano sa internetom. To je sljedeći nivo naše borbe protiv onoga što nazivam neprijateljem, kaže imam Malik.

Nihad Awad iz Vijeća za američko-islamske odnose, je pomogao pregovorima između FBI-a i obitelji mladića uhapšenih u Pakistanu. On kaže da su muslimanski lideri već počeli sagledavati opasnosti interneta prije nego su mladići nestali.

Na internetu, druga strana nastoji iskoristiti osjećanja ljudi i daje im upute kako uraditi pogrešne stvari. Mi im stoga moramo dati sredstva i uputstva kako ostati pri razumu i ne zapasti u nevolje, kaže Nihad Awad.

Ta vrsta razgovora je započela i u centru Adams.

Mi roditeljima govorimo: Pogledajte, ovo je bilo dostupno na internetu, ovo je ono što vaša djeca mogu učiniti. Nudimo osnovne upute šta učiniti ako želite pojačati sigurnost, kaže Sajjad Ahmad.

On kaže da je najvažnija stvar fokusirati mlade na mirna rješenja, što je, kako kaže, istinsko učenje islama.

XS
SM
MD
LG