Linkovi

Nastojanja da 2010. u Afganistanu bude bolja od ove godine


Predsjednik Barack Obama u Afganistan šalje dodatnih 30 hiljada američkih vojnika u nastojanju da zaustavi jačanje Talibanske pobune. Zbog žestine talibanskih napada u ovoj godini Ujedinjeni narodi su izmjestili polovinu svog osoblja. Konačni cilj Sjedinjenih Država i njenih savjetnika je prenošenje odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage. Ali, prije nego se to dogodi, afganistanska vlada se mora efikasno suprostaviti korupciji u svojim vlastitim redovima.

Početkom ove godine, Talibanski pobunjenici su kontrolisali veći dio južnog Afganistana, kao i unosnu trgovinu drogama.

Amerikancima predvodjene koalicijske snage su pojačale zračne napade na osumnjičene položaje militanata.

Medjutim, kako kaže direktor Medjunarodnog crvenog križa, Pierre Kraehenbuhl, ta je strategija imala smrtonosnu cijenu:

"Sukob je jačao, zahvatao je šire područje Afganistana, civilne žrtve su bile znatno veće nego prije godinu dana."

Zračni napadi su izazvali javne proteste kako je rastao broj izvještaja o civilnim žrtvama.

Predsjednik Afghanistana, Hamid Karzai je rekao da to postaje ključni izvor nestabilnosti u njegovoj zemlji.

Kao odgovor, Sjedinjene Države i NATO su pooštrili pravila za izvodjenje napada kako bi smanjili broj civilnih žrtava.

Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Mike Mullen je za Glas Amerike rekao da će na duže staze izvodjenje zračnih napada na militante sa većim oprezom dati bolje rezultate:

"Svaki put kada u Afganistanu ubijete civila, čovjeka, ženu ili dijete, napravili ste strategijsku grešku. Možete gomilati taktičke uspjehe, ali vi, takodjer, gomilate strategijske promašaje, i na kraju vaša misija propada."

Krajem marta, predsjednik Barack Obama je obznanio novo fokusiranje na Afgnaistan:

"Godinama, naši vojni zapovjednici su bili jasni u pogledu resursa potrebnih za trening. Ti su im resursi uskraćivani zbog rata u Iraku. To će se sada promijeniti."

Predsjednik Obama je uskoro naredio odlazak na hiljade novih vojnika u tu zemlju. Kasnije, on je promjenio i vojni vrh, dovodeći na čelo američkog generala Stanleya McChrystala sa izričitom naredbom da smanji broj civilnih žrtava.

Kako se pogoršavala sigurnost, i politička stabilnost u Afganistanu je postajala sve gora.

Termin predsjednika Karzaija je isticao u maju, ali je afganistanska vlada odlagala izbore do kraja avgusta u nadi da će se popraviti sigurnost u zemlji.

Talibani su pojačali svoje aktivnosti u nastojanju da poremete predsjedničke izbore. Ali, 20-tog augusta milioni Afganistanaca su izašli da glasaju bez obzira na nasilje.

U narednim mjesecima medjunarodni monitori su izvjestili o brojnim prevarama na glasačkim mjestima širom zemlje u korist predsjednika Karzaija. Vlada je sazvala drugi krug izbora izmedju gospodina Karzaija i njegovog ključnog rivala, bivšeg ministra vanjskih poslova Abdullaha Abdullaha.

Medjutim, Abdullah se povukao nekoliko dana pred izbore, rekavši kako ne očekuje da će glasanje biti pošteno. Početkom novembra, izborna komisija je Hamida Karzaija proglasila pobjednikom.

2009 je bila najsmrtonosnija godina za medjunarodne snage u Afganistanu od pada Talibana prije osam godina. Predsjednik Karzai je rekao kako se nada da će do kraja njegovog drugog petogodišnjeg mandata, afganistanske snage kontrolisati sigurnost u cijeloj zemlji.

Nakon što je gospodin Karzai dobio i drugi mandat, predsjednik Obama je saopćio da u Afganistan šalje dodatnih 30 hiljada američkih vojnika i od NATO saveza zatražio da i oni pošalju dodatne vojnike: "Te dodatne američke i medjunarodne vojne jedinice će nam omogućiti da ubrzamo prenošenje odgovornosti na afganistanske snage, i da počnemo izvlačiti naše snage iz Afganistana u julu 2011."

Analitičar u Kabulu, Akmal Dawi kaže da će zbog korumpirane afganistanske vlade i nedostatka resursa za trening njenih snaga, koalicijske snage trebati ostati duže:

"Da budemo realistični u pogledu izazova sa kojima se ova zemlja susreće, 10 do 15 godina će trebati dok Afganistan bude u stanju da se sam brani bez pomoći medjunarodnih snaga."

I predsjednik Karzai je rekao da njegova zemlja neće biti u stanju da samostalno održava svoje snage u narednih 15 do 20 godina:

"Mi se nadamo da će medjunarodna zajdnica, posebno Sjedinjene Države kao naš glavni saveznik, pomoći Afganistanu da dostigne svoje ekonomske potencijale, i da konačno održava snage koje će imati dovoljan broj vojnika i potrebnu opremu da štite Afganistan."

Gospodin Karzai se zavjetovao da će se efikasnije boriti protiv korupcije i odpočeo je istragu većeg broja vladinih zvaničnika.

Ali dok se Afganistan priprema za parlamentarne izbore naredne godine, neki promatrači su zabrinuti da bi to moglo proći sa više problema nego predsjednički izbori. Drugi se plaše da afganistanci jednostavno neće izaći na izbore u strahu od Talibanske osvete, ili jednostavno zbog opće apatije.

Ali dok broj civilnih žrtava i poginulih vojnika u zemlji nastavlja da raste, analitičari kažu da medjunardne koalcijske snage i Afganistan ne mogu sebi dozvoliti apatiju.

XS
SM
MD
LG