Linkovi

Kopenhagen: Dvije nedjelje pregovora, bez dogovora


Američki predsjednik Barack Obama je danas u Pekingu kazao svjetskim liderima da je došao trenutak da se zemlje svijeta ujedine u ostvarenju zajedničkog cilja. Poodjsećajući učesnike konferencije o klimatskim promjenama da vrijeme ističe. Kao i američki predsjednik, čelnici drugih zemalja stizali su u glavni grad Danske, jedan po jedan, na finalni sastanak, zadnjeg dana konferencije u Kopenhagenu. Delegacije se sastaju već dvije nedjelje ne bi uspjeli postići dogovor o mjerama borbe protiv negativnih posljedica promjene klime. Za sada, međutim, nema nikakvog dogovora.


Obraćajući se jutros učesnicima samita, gospodin Obama je pozvao lidere da uklone razlike i dogovore se o zajedničkom planu:

"Nakon više mjeseci pregovora, nakon dvije nedjelje sastanaka i razgovora ovdje, nakon bezbroj drugih susreta, biletarelanih diskusija, i drugog, vjerujem da bi detalje budućeg sporazuma trebali svima biti jasni."

Sjedinjene države žele da sve velike ekonomske sile smanje i ograniče ispuštanje štetnih plinova. Washington također želi posve transparentne standarde kako bi se moglo provjeriti da li zemlje istinski poštuju ograničenja, a potrebni su i fondovi da se u tome pomogne siromašnima. Ako se dogovor može postići, Sjedinjene Države su spremne surađjivati s drugima kako bi se sakupio globalni fond za zemlje u razvoju. Sjedinjene Države također spremne smanjiti emisije vlastitih plinova za 17 posto do 2020. godine. Predstavnici mnogih država smatraju da to nije dovoljno.

Predsjednik Obama je isstakao da je, iako američki planovi neće zadovoljiti svakog, to ipak korijek naprijed:

"Možemo prihvatiti ovakav dogovor, poduzeti značajan korak naprijed, nastaviti rafiniranje dogovora i na tim osnovama nadogradjivati."

Drugi su se lideri fokusirali na korake koje su njihove vlade već poduzele kako bi se borili protiv klimatskih promjena, kao i na buduće korake. Neki drugi su opet izrazili razočarenje da nije više postignuto. Među njima je premijer Lesotha Pakalitha Mosisilli:

"Reći da smo razočarani nije dovoljno, posebno što nakon 24 mjeseca teških pregovora, i intenzivnih rasprava na ovoj konferenciji, nije mogao biti postignut dogovor koji bi bio zakonska obaveza svih."

Spominje se mogućnost eventualnog okvirnog dogovora, koji bi vodio kasnijem nastavku pregovora.

XS
SM
MD
LG