Linkovi

SAD: Teroristi američkog porijekla.... realna mogućnost ili ne?


Nedavno hapšenje petorice Amerikanaca u Pakistanu na osnovu sumnji da su pokušali da se pridruže militantnim islamističkim grupama podstaklo je rasprave o tome da li su Sjedinjene Američke Države tlo na kome izrastaju i formiraju se ljudi koji će se priključiti teroristima i ekstremistima i biti spremni ugroziti zemlju u kojoj su odrasli. Mnogi su kongresmeni, senatori, analitičari i stručnjaci za terorizam uvjereni da su američki ideali i vrijednosti, te dostignuti stepen demokratije, građanskih sloboda i poštivanja ljudskih prava vrlo dobra osnova za predupređivanje radikalizacije. Takođe vjeruju da se izrastanje i formiranje terorista i ekstremista na vlastitom, američkom, tlu može uspješno predupređivati na lokalnom, komunalnom, nivou.

Osim te petorice mladih Amerikanaca, svi su iz savezne države Virdžinija, uhapšenih zbog, kako je navedno, namjere da se uključe u džihad protiv američkih trupa u Afganistanu, u Čikagu se sudi i dvojici Amerikanaca, Davidu Headleyu i Tahawwuru Hussainu Rani, navodnim članovima pakistanske terorističke grupe Lashkar-e-Taiba, na osnovu optužbi da su povezani sa prošlogodišnjim napadom u Mumbaiu u Indiji. Za Najibullaha Zazija, ljubaznog uličnog prodavača hrenovki, sumnja se da je al-Qaidin operativac koji je imamo namjeru postaviti više eksplozivnih naprava u New Yorku. Nidal Hasan, vojni pshijatar i major po činu, optužen je za ubistvo 13 osoba, i ranjavanje više od 40, u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu.

Svi ovi slučajevi povod su za ozbiljnu zabrinutost u Kongresu.

„Prijetnja je realna, nacija je izložena riziku. Slučaj za slučajem potvrđuje tu činjenicu" - kaže Brian Macall, kongresmen iz Teksasa.

Pitanje da li su se Sjedinjene Države uljuljkale u vlastito samozadovoljstvo i uvjerenje da nisu država i društvo u kojem se formiraju teroristi, ektremisti, radikali.... postavljaju mnogi analitičari. Miriam Mendelson, jedna od njih, kaže:

„Mislim da smo nedovoljno oprezni. Svu pažnju posvećujemo sprečavanju velikih, spektakularnih napada, a zanemarujemo mogućnost da bi jednog dana radikali mogli reći... hej, mi možemo učiniti nešto malo što takođe može imati veliki efekat. Kada se to desi mi smo u nevolji."

Ekspert za borbu protiv terorizma Matthew Levitt iz vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku misli da Sjedinjene Države nisu zapale u tu vrstu samozadovoljstva, ali i ističe:

„I kada je u pitanju kontra-terorizam, u čemu smo vrlo aktivni, i kada su u pitanju nastojanja da spriječimo radikalna tumačenja o neizbježnosti sukoba civilizacija, što je naravno glupost, možemo učiniti više... ima stvari koje možemo bolje uraditi."

James Zogbi sa Arapsko-američkog istituta upozorava da bi taj problem trebalo rješavati delikatno. On ističe da ogromna većina muslimana i Amerikanaca arapskog porijekla odbacuje ideju o sukobu civilizacija koju putem interneta propagiraju terorističke grupe.

Oni, američki muslimani, djeluju u okviru dostupnih političkih procesa, bore se protiv dikriminacija, bore se protiv mržnje, govore o vlastitim razlikama, ali kao američki građani, a ne kao stranci" - naglašava gospodin Zogbi, ali i dodaje da su neki mladi iz tih zajednica postali prijemčivi za radikalne i ekstremne ideje, što kako kaže, nije ništa novo:

„Viđali smo to i ranije. U protekle četiri decenije koliko sam uključen u politiku, bili smo svjedoci vrbovanja i uključivanja u grupe koje propagiraju nadmoć bijelih, u kršćanske militantne organizacije, u organizacije kao što su Crni Panteri, Jevrejska liga za obranu, Irska republikanska armija, Tamilski tigrovi...."

Analitičari su saglasni u ocjeni da mnogo toga više može biti učinjeno, ne na vladinom nivou, nego na lokalnoj razini, uz uključivanje lokalnih lidera i roditelja mladih muslimana. Upravo onih osoba koje su i najlakši plijen svakodnevnih fanatičnih poruka i sadržaja islamističkih terorističkih i ektremističkih grupa plasiranih putem interneta.

XS
SM
MD
LG