Linkovi

Pakistan: Ova i naredna godina će biti slične


Pakistan je jedan od ključnih elemanata nove strategije Bijele kuće za Afganistan. Istovremeno to je zemlja koja se suočava sa vlastitim teškim izazovima. Talibanski militanti su i u Pakistanu i u Afganistanu, gdje se protiv njih bore američke i NATO snage glavna prijetnja sigurnosti i miru u obje zemlje. Uz vrlo česte, surove i krvave napade koje u Pakistanu izvode Talibani, i politički skandal je prijetnja stabilnosti pakistanske vlade koju je formirao predsjednik te zemlje Asif Ali Zardari.

Šta se dešavalo u Pakistanu tokom ove, još malo pa prošle godine.

Početkom 2009. pakistanska vlada je pokušala sklopiti mirovni dogovor sa talibanskim militantima u i oko Doline Swat, nekada primamljive turističke destinacije. Talibani se, međutim, nisu držali dogovorenog, proširili su kontrolu nad regijom i približili se Islamabadu na samo 60 kilometara.

Javna bičevanja i razaranje škola za djevojčice bili su česti prizori i očiti primjeri talibanske ideologije. Pakistanski ministar obrazovanja Mir Hazar Khan Bijrani kaže da dilema nije bilo i da je odgovor vlade bio nužan:

„Nemamo izbora i kontrolu na tom prostoru moramo ostvariti makar i silom."

I kako su pakistanske snege sigurnosti pošle protiv Talibana u Dolini Swat, oko 2 i po miliona ljudi krenulo je iz vlastitih domova. Sredinom 2009. godine Sjedinjene Države su odale priznanje za značajne uspjehe pakistanskih snaga u Dolini Swat.

„Napokon, pakistanska armija vodi uspješnu ofanzivu protiv Talibana" - ocijenio je Richard Holbrooke, specijalni izaslanik Bijele kuće za Pakistan i Afganistan.

Uz intenziviranje talibanskih aktivnosti u Afganistanu, Washington je tražio od Islamabada da bude efikasniji protiv militanata, posebno u plemenskim područjima uz granicu sa Afganistanom, na prostoru koji militanti koriste za napade na afganistanskom tlu.

Oktobarski teroristički napadi na objekte Svjetskog programa hrane u Islamabadu, armijskog sjedišta u Rawalpindiju i snaga sigurnosti u Lahoreu pokazali su da se Pakistan mora još efikasnije fokusirati na sigurnost na vlastitom tlu. Armija je najavila nove snažne ofanzive protiv talibanskih militanata na jugu Waziristana koji su preuzeli odgovornost za te krvave napade.

Glasnogovornik pakistanske armije general Athar Abbas je tim povodom rekao:

„Bilo koja vrsta nestabilnosti u tom regionu, prenijeće se i uzdrmati stabilnost na drugim područjima Pakistana."

U Washintonu, u razgovoru za Glas Amerike, zapovjednik Združenog štaba američkih vojnih snaga admiral Mike Mullen istakao je da se pakistanska armija mora obračunati i sa Talibanima na sjeveru Waziristana, odakle oni napadaju koalicione snage u Afganistanu:

"Talibani su ti koji ubijaju Amerikance, Talibani su ti koji ubijaju Afganistance, Talibani su ti koji napadaju koalicione snage. I na njih i na sve ostale ekstremističke grupe treba vršiti snažan pritisak."

Na drugoj, političkoj strani, Vrhovni sud Pakistana počeo je razmatrati peticije za ukidanje amnestije kojom su predsjednik Asif Ali Zardari i oko 8 hiljada viših vladinih službenika pomilovani od optužbi za korupciju. Kao predsjednik zemlje, gospodin Zardari uživa imunitet, a analitičari procjenju da bi vlada mogla biti dodatno oslabljena ako slučajevi korupcije bliskih Zardarijevih saradnika budu ponovo otvoreni.

„Politička nestabilnost nije nikako potrebna Pakistanu, jer to znači i ekonomski nazadak. Ni jedno, ni drugo nije prihvatljivo za zemlju koja se suočava sa ozbiljnim prijetnjama terorista" - ističe univerzitetski profesor Ishtiaq Ahmad.

Naredna godina će, kako sada izgleda, biti još jedna teška godina za Pakistan. Ovogodišnji izazovi, borba protiv talibanskih pobunjenika i terorista i optužbe za korupciju visokih vladinih službenika koje bi mogle biti aktivirane ako Vrhovni sud suspenduje amnestiju, biće dio pakistanske svakodnevnice i 2010. godine.

XS
SM
MD
LG