Linkovi

Osumnjičeni teroristi iz Guantanama dolaze u zatvor u Illinois


Predsjednik Obama naložio je da vlada zakupi zatvor u mjestu Thomson, u saveznoj državi Illinois, kako bi se u njega moglo prebaciti do stotinu zatvorenika koji se trenutno nalaze u američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi.

U pismu upućenom guverneru te drugim visokim dužnosnicima Illinoisa navodi se da će ovakva odluka pomoći ukidanju zatvorskog centra u Guantanamu na "pravodoban, siguran i zakonski način".

Guverner Illinoisa Pat Quinn i demokratski senator iz te savezne države Dick Durbin pozdravili su takvu odluku kazavši da će njenom provedbom biti otvoreno više od tri hiljade radnih mjesta te da će u lokalnu zajednicu biti uloženo više od milijardu dolara.

Dok neki građani pozdravljaju odluku savezne vlade, drugi izražavaju bojazan zbog boravka osumnjičenih terorista u zatvoru u mjestu Thomson, nekih 220 kilometara zapadno od Chicaga. Taj zatvor s 1,600 ćelija sagrađen je 2001. godine za zatvorenike koji trebaju maksimalne mjere sigurnosti no gotovo je u potpunosti prazan.

Manje od 100 zatvorenika će biti prebačeno iz Zaljeva Guantanamo u zatvor Illinois-u, a iz Obamine administracije još nije saopćeno kada će se to dogoditi.

Predsjednik Obama je već u prvim danima nakon preuzimanja ureda u januaru mjesecu potpisao naredbu o zatvarnju zatvora u Guantanamu u roku od godinu dana. Medjutim, nedavno je saopćeno da bi moglo doći do kašnjenja.

Plan zatvaranja pritvornog centra u Guantanamu naišao je na oštro protivljenje od strane nekih u Kongresu koji se protive dovodjenju osumnjičeni terorista unutar Sjedinjenih Država i njihovom izvodjenju pred američke sudove.

Pritvorni centar u Guantanamu, u kojem je trenutno oko 200 zatvorenika, je oštro kritikovan od strane grupa za zaštitu ljudskih prava zbog navodnog lošeg odnosa prema zatočenim.

XS
SM
MD
LG