Linkovi

Barack Obama: Sada kad su se banke oporavile, od njih očekujemo iznimnu predanost obnovi američke ekonomije


Predsjednik Barack Obama se jučer sastao sa najvišim predstavnicima banaka u zemlji, poručivši im da moraju pronaći svaki, kako je rekao, "odgovorni" način za odobravanje većeg broja kredita.

Predsjednik nije sakrivao nezadovoljstvo na sastanku sa najvišim bankarima u zemlji.

"Moja glavna poruka na današnjem sastanku je bila vrlo jednostavna: banke su dobile znatnu pomoć od poreznih obveznika kako bi pomogle oporavku, a sada kada su se banke oporavile, od njih očekujemo iznimnu predanost obnovi američke ekonomije.", izjavio je predsjednik.

Obama je također rekao kako je primio primjedbe od strane vlasnika malih i srednjih biznisa, da im banke ne žele dati kredite. Predsjednik je banke pozvao da bolje razmotre kako bi pomogle takvim biznisima.

Direktori banaka su na sastanku izjavili kako im je jasna predsjednikova poruka.

"Danas smo shvatili kako je pod mikroskopom posmatran svaki naš korak , kako bismo uradili što bolji posao. Moramo bolje slušati klijente, obratiti pozornost na njihove potrebe i biti dostupniji nego prije. ", rekao je Richard Davis iz US Bank-a.

Gospodin Davis kaže da banke žele posuđivati novac, ali također i izbjeći rizike koji su doveli do financijske krize 2008. godine.

Marthin Neil Baily je bankarski stručnjak u Institutu Brookings u Washingtonu. On kaže da su opravdane brige predsjednika Obame o neefikasnosti pomoći banaka ekonomiji, ali tvrdi i da su banke u prilično kompleksnoj situaciji.

On tvrdi da je problem što nema velikih zahtjeva za kreditima, biznisi su u dosta lošem stanju i ne šire svoj posao. Drugi problem po njemu je što su rizičnija vremena i ako imate lošu povijest s prijašnjim kreditom, banke će vam nerado dati novi.

Direktori banaka tvrde da je ton sastanka bio produktivan, iako je uslijedio nakon predsjednikove kritike bankarskih visokih plaća i bonusa.

Predsjednik Obama je poslije sastanka rekao reporterima da se unatoč obećanjima o pomoći bankara, bankarski lobisti protive federalnim financijskim regulatornim reformama.

XS
SM
MD
LG