Linkovi

SAD: Obama uskoro u drugoj godini predsjedničkog mandata


Dok se prva puna godina u Bijeloj kući primiče kraju, Barack Obama hvata, da tako kažemo, zalet za drugu godinu na funkciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Nacionalna ekonomija, rat u Afganistanu i novembarski izbori za Kongres su pitanja koja će svakako bitno uticati na mogućnosti gospodina Obame da ostvari planove i ciljeve koje smatra najbitnijim u 2010. godini.

Veći dio ove godine gospodin Obama je nastojao učiniti sve što može na stabiliziranju ekonomije i ostvarivanju programa ekonomskog oporavka. I velikim dijelom naredne godine, u kojoj će biti birani novi kogresmeni i dobar broj senatora, predsjednik će se, kako procjenjuje Nathan Gonzales, politički urednik lista Rothenberg Political Report, baviti ozdravljenjem ekonomije:

"Najgora stvar koja se može desiti i gospodinu Obami i demokratama je nastavak ekonomskog posrtanja i okrivljivanja njih za to. Ako se to oboje dogodi, rezultat novembarskih izbora za demokrate bi mogao biti katastrofalan."

Posljednji ekonomski izvještaji i analize pokazuju da ekonomija počinje da se oporavlja. Stopa nezapolenosti je, međutim, desetak odsto, najveća u posljednjih 26 godina. Bivši predsjednik Nacionalnog komiteta Republikanske stranke Ed Gillespie procjenjuje da mnogi Amerikanci krive gospodina Obamu za visoku stopu nezapolenosti i dodaje:

"Amerikanci će takođe osjetiti Obamine veće poreze, veću vladinu potrošnju, više vladinog uplitanja u ekonomiju, bankarstvo, autoindustriju, zdravstvenu zaštitu i energetiku u nastojanjima da se smanji nezaposlenost."

Gospodin Obama zapravo nije povećao poreze i oni koji ga podržavaju ističu da je potezima koje je vukao spriječio dalji gubitak radnih mjesta. Robert Borosage, jedan od direktora Kampanje za budućnost Amerike kaže:

"Imamo predsjednika koji pokušava učiniti krupne stvari bitne za zemlju. Imali smo ekonomiju koja, zahvaljući Obaminim planovima oporavka, nije potonula mnogo dublje i koja je sada na putu ozdravljenja."

Promjena toka rata u Afganistanu biće sasvim sigurno drugi veliki prioritet predsjednika Obame tokom iduće godine. Nasilje u toj zemlji raste, podrška američke javnosti opada, mnogi senatori i kongresmeni iz Obamine stranke kritiziraju odluku o slanju dodatnih jedinica u Afganistan. Gospodin Gonzales ističe da je zbog novembarskih izbora za Kongres predsjednik pod velikim pritiskom:

"Gospodin Obama treba pokazati da ima plan i za Irak i za Afganistan, da te planove primjenjuju i da primjena daje rezultate."

I gospodin Gillespie se slaže u ocjeni da je teško stanje u Afganistanu težak izazov za Obamu:

"Kada ste predsjednik Sjedinjenih Država, ne susrećete sa stvarima o kojima je lako odlučivati. Predsjednik odlučuje o teškim stvarima, njegove odluke imaju veliku težinu. Mislim da sada gospodin Obama uviđa razliku između kandidature za predsjednika i obavljanja funkcije predsjednika."

Pored Afganistana i ekonomije predsjednik će morati da brine i o drugim pitanjima - imigracionoj politici, pravnoj regulativi vezanoj za klimatske promjene, otvaranju radnih mjesta i ekološki čistoj energetici. Gospodin Gonzales i izbornu kampanju u idućoj godini vidi kao izazov predsjednikovim glavnim ciljevima:

"Kako 2010. bude odmicala postajaće sve teže uspješno privoditi kraju kontroverznu legislativu jer će se demokrati i u Zastupničkom domu i u Senatu boriti za vlastiti reizbor."

Mnoge od inicijativa gospodina Obame, kao primjera radi, reforma zdravstvenog sistema, počeće davati rezultata podobro poslije novembarskih izbora. David Frum, analitičar pri institutu American Enterprise, smatra da Amerikanci gube strpljenje i dodaje:

"Niko od nas ne zna šta će se dešavati tokom 2010. Možda će sve to biti od koristi koju godinu kasnije, ali nije sigurno da će se isplatiti naredne godine."

Gospodin Borosage, unatoč svim okolnostima, procjenjuje da će Amerikanci shvatiti da gospopdin Obama radi u njihovom najboljem interesu i ističe:

"Ako predsjednik nastavi da se bori za reforme za koje je jasno da su ovoj zemlji potrebne i za ono čemu ova zemlja teži, i gospodin Obama i demokrati će uživati podršku."

Rezultati novembarskih izbora za Kongres i sudbina gospodina Obame kao predsjednika mogu još jednom ovisiti od Obamine snage i moći da i druge privuče i uvjeri u svrsishodnost ideja i rješenja za koja se zalaže.

XS
SM
MD
LG