Linkovi

Zbog bračnog nevjerstva Tiger Woodsa gubi i profesionalni golf  


Bračno nevjerstvo najbogatijem sportisti na svijetu odnosi sve više novca. Naime, čuveni golf igrač Tiger Woods, koji je priznao bračno nevjerstvo, sada počinje da gubi svoje glavne sponzore. Globalna konzalting firma Accenture kaže da Tiger Woods više nije pravi predstavnik i prekinula je sa njim odnose. Nakon toga je i Gillette odbacio Woodsa sa svojih reklama, tragom osobnih kontroverzi koje okružuju najboljeg svjetskog igrača golfa.

Ova bi se reklama kompanije Accenture - Bitno je šta ćete sljedeće uraditi, sada mogla čitati kao upozorenje Tiger Woodsu.

Umjesto toga, Accenture je odlučio čta će uraditi.

Ova globalna savjetodavna firma je odbacila šestogodišnji ugovor sa Woodsom.

Najbolje plaćeni igrač golfa na svijetu u protekli petak je priznao bračno nevjerstvo i saopćio da na neodredjeno vrijeme napušta profesionalni golf kako bi se posvetio svom braku. Tome su prdhodile tvrdnje više žena da su sa njim imale seksualne odnose.

Mediji sada procjenjuju da bi zbog njegovog odsustva profesionalni golf mogao izgubiti 591 milion dolara.

Britanski publicista, Max Clifford: "Golf treba Tiger Woodsa više nego Tiger Woods treba golf."

Brojevi to pokazuju. U oktobru, magazin Forbs je Woodsa proglasio prvim sportistom koji je zaradio milijardu dolara. On godišnje zaradjuje 110 miliona dolara, ali samo četvrtinu toga od mečeva, dok ostatak dolazi od reklama.

Profesionalni igrač golfa, John Daly kaže da se Woods treba vratiti u igru.

"Golf ga treba, oni ga trebaju. U ova loša ekonomska vremena, dok pokušavamo naći sponzore za nadmetanja u golfu, bez Tiger Woodsa je to jako teško uraditi."

Nakon kompanije Accenture, i Gillett je odlučio da ograniči Woodsovu ulogu unutar ugovora od pet miliona dolara. AT&T razmatra odnose sa njim. Analitičari finansija kažu da odluke tih moćnih kompanija mogu uticati i na razmišljanja vlasnika drugih firmi.

Bob Garfield uredjuje Advertising Age: "Ljudi koji su platili, neki medju njima više od 100 miliona dolara, sada glasno kukaju."

Garfield kaže da oni na kraju mogu prekinuti odnose sa zlatnim dječakom golfa, dok se Woods bude nalazio izvan igre, i to bi industriju golfa moglo voditi u dramatičan pad.

XS
SM
MD
LG