Linkovi

Bombaški napadi u Pakistanu i Afganistanu


Zvaničnici u Pakistanu kažu da je u eksploziji, kako se sumnja, automobila bombe, poginulo najmanje 18 ljudi, a 25 ranjeno.

Eksplozija se dogodila jučer na trgu u blizini kuće lokalnog političkog lidera u gradu Dera Ghazi Khan. Napad je posljednji u seriji bombaških napada u kojima je od oktobra ubijeno više od 500 ljudi.

Zvaničnici u Pakistanu kažu da se islamski militanti na taj način svete zbog ofanzive vladinih snaga protiv talibana u regionu južnog Veziristana. Protekle sedmice, premijer Pakistana je rekao da j ofanziva, koja već traje blizu tri mjeseca, uspješna i da vlada razmatra pokretanje nove ofanzive u plemenskom regionu Orakzai.

U Afganistanu je jučer samoubica aktivirao automobil bombu ispred hotela Heetal u Kabulu u okrugu Wazir Akbar Khan, gdje se nalazi i dom bivšeg podpredsjednika Afganistana. U hotelu često borave stranci i trenutno nije jasno da li je cilj napada bio hotel ili bivši podpredsjednik Ahmad Zia Massud.

Do eksplozije je došlo kada su se članovi parlamenta i vlade, zajedno sa inostranim ambasadorima okupili u Kabulu na konferenciji posvećenoj borbi protiv korupcije unutar vlade.

Tokom govora na toj konferenciji, afganistanski predsjednik Hamid Karzai je osudio napad, nazvavši ga terorističkim napadom protiv humanosti i Islama.

XS
SM
MD
LG