Linkovi

Evropska unija: BiH su potrebne strane sudijeKako je ranije i nagoviješeteno, u Briselu su pozdravili odluku visokog/specijalnog predstavnika Valentina Inzka, o produžetku mandata stranih sudija i tužitelja u Odjelu za ratne zločine Suda i Tužiteljstva BiH. Tako su zajedničkom pisanom izjavom visoka predstavnica Catherine Ashton i evorpski komesar za proširenje Olli Rehn naglasili kako u potpunosti podržavaju takav korak gospodina Inzka, uz zapažanje… prava odluka u pravo vrijeme. Oni žale što lokalne vlasti nisu bile u stanju povući sličan potez, tim prije što im je to i bila obaveza. Sada, poručuju Ashton i Rehn, od ključne važnosti je da se ostvare neophodni preduvjeti kako bi BiH bila u stanju procesuirati ratne zločine, i time, pored ostalog, ispuniti i važnu međunarodnu obavezu.

Visoka predstavnica i evropski komesar koriste današnji povod da podsjete kako je evropski stav vrlo blizak onome kakav imaju u Haškom tužiteljstvu - da nastavak misije stranih sudija u BiH ima izniman značaj za traženje pravde za žrtve, kao i za rad samog Haškog suda.

Osvrću se i na Inzkovu odluku da strane sudije u Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala ostanu u funkciji savjetnika, podsjećanjem kako je uspješna borba protiv organiziranog krimnala i korupcije jedno od pitanja koje se nikako ne može zaobići. Ne zaobilazi ga ni jedna ozbiljnija analiza bosanskohercegovačkih prilika, pa tako i dvoje visoih evropskih zvaničnika ponavljaju da je vladavina zakona jednostavno neophodna za funkcionalnu demokratiju i preduvjet je svakoj zemlji koja ima namjeru pridružiti se EU.

Smatrajući da to baš danas treba posebno naglasiti, gospođa Ashtononi i gospodin Rehn ovom prilikom potvrđuju da je Unija sprema podržati sudski sistem u BiH, smatrajući kako može biti korisna evropska pomoć na jačanju kapaciteta borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Konačno, izvori Evropskog vijeća, bliski uredu Visoke predstavnice ne vide nikakvu prijetnju Republici Srpskoj u potezu Visokog/specijalnog predstavnika, a komentarišući odbijanje Inzkove odluke u RS i najavu mogućeg referenduma o tome, podsjećaju da niti jedan korak naprijed u BiH nije prošao bez slične atmosfere i dramatike.

XS
SM
MD
LG