Linkovi

Polarni medvjed šalje poruku učesnicima konferencije u Kopenhagenu


Dok na konferenciji u Kopenhagenu pokušavaju sklopiti dogovor o klimatskim promjenama, jedan londonski kipar izrađuje umjetničko djelo kojim bi oslikao topljenje leda na Arktiku. Njegova ledena skulptura polarnog medvjeda je dizajnirana kako bi se istopila do kraja Konferencije u Kopenhagenu, ostavljajući iza sebe brončani skelet i veliku lokvu vode.Iz devet tona teške kocke leda, s brončanim skeletom unutra, izrađen je polarni medvjed u njegovoj prirodnoj veličini. Skulptura je nazvana "medvjed u kocki", a izradio ju je umjetnik Mark Coreth. On kaže da se ovdje više radi o topljenju leda na Arktiku, nego o polarnim medvjedima.

"Kada dodirnete ledenog medvjeda, dodirujete Arktik i cijeli taj problem, a ono čemu se ja nadam jeste da će ljudi dodirujući medvjeda i Arktik shvatiti problem, te konačno postati njegovim rješenjem. ", rekao je umjetnik.

Čak i za vrijeme izrađivanja skulpture, Coreth pokušava uključiti ljude u svoj projekat. Ideju za projekat je dobio za vrijeme posjete jednoj zabačenoj inuitskoj zajednici u Sjevernoj Kanadi, a sada želi podijeliti svoja iskustva s polarnim medvjedima na Arktiku.

Istraživač Pen Hadow je vodio dva i pol mjesečnu ekspediciju kojom se utvrdilo kako se led na Arktičkom oceanu topi brže nego se mislilo. Medvjedom, on kaže, ovu poruku donosi kući.

Dok je Mark Coreth završavao svoje umjetničko djelo, sunce se počelo dizati, a prema riječima Coretha skulptura već šalje svoju poruku.

Iako središte ove priče nisu polarni medvjedi, ne znači da nisu ugroženi. Arktički led je njihovo glavno stanište i kada nestane, očekuje se da će se njihov broj drastično smanjiti - kaže Colin Butfield- direktor kampanje Svjetskog fonda za divlji svijet.

Prema njegovim riječima, zbog brzih promjena, nemaju vremena da se prilagode. Klimatske promjene su se događale stotinama tisuća godina i životinje su imale vremena da se prilagode i nađu nova staništa, a sada, s obzirom da će se promjene dogoditi u nekoliko destljeća, životinje nemaju dovoljno vremena za prilagodbu i pronalazak novih izvora hrane."

Ovo je praktično umjetniko djelo. Javnost se potiče da ga dotaknu. Toplota njihovih ruku će vjerojatno ubrzati proces topljenja.

Krajnji rezultat će biti velika lokva vode, brončani skelet i ploča- što je na neki način svjedočenje krizi klimatskih promjena.

XS
SM
MD
LG