Linkovi

Zdravlje: Srčani udari ne mimoilaze ni djecu


Da li bi učenici osnovnih i srednjih škola trebalo da budu obavezno pregledani, posebno kada je u pitanju rad srca, prije nego počnu trenirati neki od brojnih sportova, je tema o kojoj se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi široka stručna rasprava. Za mnoge kardiologe u američkoj saveznoj državi Teksas dileme, pak, nema. Oni su ubijeđeni da bi sva djeca, bili sportisti ili ne, trebalo da se podvrgnu pregledu srca.

Brandon Williams imao je samo 13 godina kada je imao smrtnosni srčani napad. Austin Sergeev bio je čak i mlađi, tek 11 godina, kada je njegovo srce prestalo da kuca. I djeca sa samo osam godina doživljavala su iznenadne zastoje u radu srca. U Italiji, primjera radi, djeca koja se bave sportom prolaze detaljne medicinske preglede koji uključuju i elektrokardiogram. Zahvaljući tim pregledima smanjen je broj slučajeva iznenadnog zastoja u radu srca i srčanih udara kod tih mladih sportista.

Takvi pregledi nisu široko uobičajeni u Sjedinjenim Državama. Odnedavno tim ljekara u Teksasu počinje da mijenja takvu praksu. Za sada u Houstonu prate oko 1.500 učenika osnovnih škola. Jedan od njih, Sam Franco-Jimenez, nakon obavljeniog elektrokardiogramskog pregleda kaže:

„Obavljen je pregled i rečenom mi je da ja ne bih trebao imati nevolja zbog bavljenja portom."

Doktor John Higgins sa timom ljekara obavlja preglede svih učenika, ne samo onih koji se bave sportom. Od 94 učenika pregledana prošlog proljeća kod sedam su uočena srčana oboljenja, a za dva učenika bio je nužan operativni zahvat. Doktor Higgins kaže:

"Srčana oboljenja kod djece se u pravilu prvi put uočavaju kada dođe do zastoja rada srca, mada su, inače, i prije toga bili na pregledu kod pedijatara i doktora opće prakse."

Renee Suchowiecky je uvjerena da bi elektrokardiogramski pregled spasio život njenoj kćerki:

„Moja kćerka Nicole je prije 11 godina na školskom igralištu izgubila svijest i umrla usljed iznenadnog zastoja rada srca."

Zastoj u radu srca dešava se prosječno jednom godišnje kod jednog od 100.000 učenika. To je vrlo, vrlo mali procenat u poređenju sa smrtnim ishodima od drugih oboljenja. Ipak, kardiolozi u Houstonu žele programom pregleda srca ohuhvatiti sve učenike u Teksasu.

Doktor Higgins ističe da nalazi kardiologa naglašavaju potrebu redovnog pregleda srca, uz ostale uobičajene pedijatriske preglede. Renee Suchowiecky smatra to ispravnim:

„Ako ustanove neki srčani poremećaj samo kod jednog učenika, trud ljekara se isplatio."

XS
SM
MD
LG