Linkovi

Trening afganistanskih snaga sigurnosti je ključ uspjeha


Nakon osam godina ratovanja u Afganistanu, trening afganistanskih snaga sigurnosti je ključ uspjeha, čak i nakon odluke predsjednika Baracka Obame da u tu zemlju uputi na desetine hiljada novih američkih vojnika. Medjutim, jezičke i kulturološke razlike, kao i nedostatak potrebne pomoći otežava zadatak američkim vojnim trenerima. David Axe za Glas Amerike je o tome poslao izvještaj nakon posjete afganistanskim pokrajinama Logar i Kandahar.

U NATO bazi u Kandaharu, na jugu Afganistana, američki i afganistanski piloti se pripremaju za trening.

Osam godina rata dovelo je do povremenih napetosti izmedju afganistanskih vojnika i američkih savjetnika.

Amerikanci nastoje trenirati afganistanske vojnike zapadnjačkim metodama ratovanja, ali afganistanci često imaju svoj vlastiti način i to se ponekad kosi sa američkim naporima na uspostavljanju obimnijih, više neovisnih afganistanskih snaga sigurnosti.

Kapetan Tyler Rennell, iz Američka grupa za zračni trening kaže: "Najteže ih je odvići starih navika i navesti da misle izvan treninga kojeg su imali. Svi su oni trenirani u ruskom stilu - to se radi tako i uvijek ćete to tako raditi."

Ali neovisna afganistanska vojska mora biti u stanju da se prilagodi lukavijem neprijatelju.

Američki oficiri kažu da jezička barijera takodjer otežava obuku.

Potpukovnik Percy Dunigan nadgleda trening afganistanskih pilota: "Postoji jako mnogo tehničkih termina u avijaciji i njihovo prevodjenje i blagovremeno prenošenje njima, posebno tokom leta, je veliki izazov. Pokušao sam da malo naučim njihov jezik kako bi dijelom smanjio stres i konfuziju. Ali kada se susrećete sa tehničkim terminima i procesima nema adekvatne zamjene za govor istim jezikom."

U pokrajini Logar, američki bataljon je u paru sa afganistanskim. Amerikanci uglavnom obavljaju kompleksnije misije, dok afganistanski vojnici dobivaju jednostavnije zadatke, kao što je uspostavljanje kontrolnih tačaka na cestama.

Narednik Donald Coleman je došao do jedne od takvih pozicija kako bi provjerio da li afganistanski vojnici rade zadati posao. Afganistancu se žale na nedostatak opreme i ljudstva: "Sve, uvijek, ide dobro kada smo mi ovdje. Ali, kada odemo, u neku ruku to ne razumijem. Njihove primjedbe, problemi, zabrinutosti su sasvim shvatljive. Ništa se u Afganistanu ne dešava u jednom danu, ili tako brzo kao u Sjedinjenim Državama.

Nekoliko milja dalje dodatni problemi dok američka vojna policija pokazuje Afganistancima kako na brzinu pretražiti vozilo.

Čini se nerazumljivo da Afganistanci samo mahnu vozačima da prolaze bez ikakve pretrage.

Poručnik Američke vojske Gregory Avant napušta prvu kontrolnu tačku i nakon dopunskih instrukcija, kaže policiji da počne kontrolu na drugoj poziciji: "Bolje rade ovdje nego ranije. Počinju razumijevati šta je namjena kontrolne tačke."

XS
SM
MD
LG