Linkovi

Rusija: Strah od terorizma


Čečenski pobunjenici preuzeli su odgovornost za napad na suber-brzi voz Nevsky Express koji saobraća između Moskve i St. Petersburga neposredno nakon napada.

Odgovornost za taj napad preuzeli su i pripadnici ultra-nacionalističke grupe "Combat 18" objavljući saopštenje na svojoj blog-stranici.

Istražitelji sada vode istragu i o jednima i o drugima.

Dmitri Trenin, analitičar pri ruskom ogranku Zadužbine Carnegie za međunarodni mir, slaže se sa onima koji vjeruju da je napad nedjelo čečenskih separatista:

"Postoje teorije da su to učinili ultra-nacionalisti, ali mislim da je to manje vjerovatno. Mislim da napad izveli teroristi kavkaskog porijekla, teroristi sa kavkaskim vezama."

Prilikom napada na voz ubijeno je 26 osoba, a oko 100 povrijeđeno. Sličan napad na isti voz, Nevsky Express, izveden je i 2007. godine. Tada su itražitelji zaključili da je za taj, prvi, napad odgovoran bivši vojni oficir Pavel Kosolapov. U izvještajima nekih medija Kosolapov se povezuje i sa ovim, drugim, napadom. Taj bivši oficir, povezan sa čečenskim pobunjenicima, je u bjekstvu.

Najsvježija tvrdnja o odgovornosti čečenskih pobunjenika za napad stavljena je na internet stranicu u ime odmetničkog lidera Dokua Umarova. Umarov, kako se navodi u izvještajima, vodi mrežu ćelija separatista širom ruskog nesigurnog i nemirnog regiona sjevernog Kavkaza, uglavnom naseljenog muslimanima, koji se bore za odvajanje od moskovske vlasti.

Ruski zvaničnici kažu da je posljednji napad na voz bio prvi napad na ruskom tlu sjeverno od Kavkaza u posljednjih pet godina u kojem je bilo ubijenih. Na području Sjevernog Kakvkaza smrtnosni napadi na zvaničnike i pripadnike snaga sigurnosti su redovna pojava.

Tokom godišnjeg susreta sa građanima na kojima odgovora na njihova pitanja, predsjednik ruske vlade Vladimir Putin je prije nekoliko dana istakao da je mnogo toga učinjeno na obuzdavanju terorizma, ali da sve prijetnje nisu eliminirane. Kritičari tvrde da način na koji se ruska vlada odnosi i kakvu politiku vodi u regionu Sjevernog Kavkaza hrani tamošnji terorizam.

Gospodin Trenin posebno ističe:

"Naročito je jasno uočljiv nedostatk profesionalizma kod policije, ali i drugih službi na tom području. U tom regionu klanovski rivalitet je veliki problem, ali još veči problem je korupcija, korupcija koja počinje u Moskvi i ide dolje, sve do Sjevernog Kavkaza."

Nekoliko dana nakon posljednjeg terorističkog napada na voz više hiljada građana okupilo se na ulicama Moskve i protestiralo protiv terorizma.

"Strahujemo, bojimo se... Ko zna šta se može desiti. Moj prijatelj je ubijen, ja sam zaplašena. Terorizam mora biti eliminiran" – rekla je jedna mlada Moskovljanka.

Unatoč zahtjeva premijera Putina da i ruska javnost i službe sigurnosti budu mnogo budnije, strah od novih terorističkih napada bio je vidljivo prisutan među prosvjednicima.

XS
SM
MD
LG