Linkovi

Oslo: Američki predsjednik Barack Obama primio Nobelovu nagradu za mir


Američki predsjednik Barack Obama je primio Nobelovu nagradu za mir za 2009 godinu, rekavši da je on na samom početku svojih napora na svjetskoj sceni.

Na današnjoj ceremoniji dodjele nagrada u Oslu u Norveškoj, predsjednik Obama je rekao da su njegova postignuća veoma mala u odnosu na prethodne dobitnike Nobelovih nagrada, kao što su Martin Luther King Jr. i Nelson Mandela. On je dodao da aktivisti koji su zatvarani i tučeni u potrazi za pravdom, i humanitarci širom svijeta, mnogo više zaslužuju tu nagradu. Predsjednik Obama je priznao ironiju prihvatanja Nobelove nagrade za mir u treutku kada se priprema poslati dodatnih 30 hiljada američkih vojnika u Afganistan. On je okupljenim zvaničnicima rekao da rat protiv Talibana i al-Qaide nije sukob kojeg je on započeo. On je priznao gorku istinu da se rat neće iskorjeniti za našeg životnog vijeka.

Barack Obama je naveo riječi lidera za građanska prava Martina Luthera Kinga Jr., iz njegovog govora kada je primao Novelovu nagradu za mir 1964, kada je rekao da nasilje nikada ne donosi trajni mir. Ali gospodin Obama je rekao da je njegova uloga kao predsjednika da se suoči sa svijetom onakvim kakav on jeste. Barack Obama je rekao da će biti situacija kada će zemlje shvatiti da je upotreba sile ne samo neophodna, već i moralno opravdana. On je dodao da Sjedinjene države već više od šest decenija pomažu globalnoj sigurnosti, i da će ta predanost i dalje trajati.

XS
SM
MD
LG