Linkovi

EU - SAD - BiH: Ne vršimo pritisak, nego pružamo mogućnosti


Danas u Briselu održan skup o ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, uz učešće predstavnika ključnih međunarodnih finansijskih institucija. Kada je o BiH riječ, umjesto ekonomije, u prvom planu politika i ponavljanje poruke i upozorenja bosanskohercegovačkim političarima.

U okviru skupa potpisan je sporazum o osnivanju Investicijskog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Evropske komisije, Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i podršku zemalja članica Evropske unije. U okviru tog fonda već je odobreno 26 miliona eura za 26 projekata na Zapadnom Balkanu. Ti projekti bi, kako se vjeruje, trebalo da privuku više od dvije milijarde eura iz međunarodnih finansijskih institucija. Riječ je o regionalnim, prekograničnim projektima, čijom bi realizacijom bila pospješena saradnju zapadnobalkanskih država, a sve u korist zajeedničkog ekonomskog napretka.

Međutim, kada je riječ o BiH, svi planovi zastaju na prepreci koja se zove politika. Politička blokada čini zemlju rizičnom za ulaganja, a jedino što Brisel može u ovom trenutku je da ponovi poruke upozorenja, ističe komesar EU za proširenje Olli Rehn i dodaje:

"Ovo je posljednja prilika za aktuelnu generaciju bosanskoherecgovačkih političkih lidera da zemlju povedu putem evropskih integracija. Nadam se da ta prilika neće biti propuštena, ali i ipak i bojim da će se to desiti uz sadašnje aktuelne trendove. Zaista je od ključne važnosti da tamošnji lideri djeluju zajedno i da postignu barem minimalan sporazum, da nam daju barem minimum šansi da vidimo kako se zemlja kreće evropskim putem. Riječ je o testu da li lideri zaista žele za BiH evropsku orjentaciju i nadam se da stanovnici zemlje pažljivo promatraju i analiziraju da li njihovi lideri rade na ispunjenju ciljeva kakve žele obični ljudi."

Sem evropskih , na danas održanom skupu o ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, osim predstavnika EU i ključnih međunarodnih finansijskih institucija, našli su se i američki zvaničnici koji su potvrdili da se neformalno i iza zatvorenih vrata sastaju sa evropskom stranom, razgovorajući o BiH.

Na pitanje da li je još živ "Butmirski process" zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za Zapadni Balkan Stuart Jones je odgovorio:

"Važno pitanje je da li je budućnost BiH u EU i NATO još živa? Naravno da jeste, a prijedlozi koje smo, zajedno sa evropskom stranom dali, vode prema euro-atlantskom članstvu. A to je još živo i biće živo danas, sljedeće sedmice i mjeseci. Sada je pitanje hoće li bosanskohercegovački lideri iskoristiti pružene prilike, proći kroz ta vrata i tako ispuniti želje stanovnika BiH za evropskom budućnošću."

A na pitanje da li evropsko-američki tim namjerava u tom smislu uskoro povećati pritisak na političare u BiH, gospodin Jones je uzvratio:


"Pritisak zapravo nije prava riječ. Znate, ono što smo mi učinili i što činimo je stvaranje mogućnosti. Dali smo bosanskohercegovačkim liderima mogućnst da BiH pridruže EU, da je pridruže NATO savezu. Vidite, vrata su otvorena, a mi sada čekamo da oni i prođu kroz njih."


XS
SM
MD
LG