Linkovi

Obama želi pod hitno pomoći stvaranje novih radnih mjestaOvdje u Sjedinjenim Državama je predsjednik Obama predložio niz mjera koje bi pomogle malim biznisima i smanjile stopu nezaposlenosti. On želi da smanji takse i troškove za male biznise, uloži u infrastrukturu i podstakne potrošače da grade domove koje štede energiju.

Glavni cilj plana jest smanjenja stope nezaposlenosti , kazao je američki predsjednik govoreći u neovisnom institutu Brookings u Washingtonu:


Iako smo smanjili broj izgubljenih poslova, još uvijek ne stvaramo poslove brzinom kojom bi pomogli porodicama kojima je pomoć najviše potrebna. Ipak,danas više od 7 miliona Amerikanaca imaju posao nego kada je recesija počela.


Kako bi pomogao Amerikancima da nađu posao, gospodin Obama planira da upotrebi isti novac koji je uložio u banke na vrhuncu recesije, da bi stvorio poslove za obične ljude.
Sa preko 200 milijardi dolara preostalog novca, predsjednik kaže da će dio biti upotrebljen za pomoć malim biznisima.

Predlažemo potpunu eliminaciju taksi na kapitalni dobitak za investicije malih biznisa kao i otpis taksi kako bi ohrabrili male biznise da se prošire u sljedećoj godini. I vjerujem da se ovo isplati kako bi mali biznisi zapošljavali i sačuvali zaposlene, i ja ću raditi sa Kongresom da odobrimo ovaj zakon.

Ali predsjednikov plan ne podržava opozicija republikanaca. Tako, na primjer, republikanski kongresmen Mike Pence kaže da se nepotrošeni novac mora upotrijebiti da se smanji državni deficit, i dodaje:

Mislim da je ovaj prijedlog predsjednika i demokratskog kongresa jednostavno kršenje zakona.

Ali neki kažu da političke svadje ne pomažu. Ekonomista Carl Schramm objašnjava da mali biznisi kreiraju oko 65 procenata svih novih poslova u Sjedinjenim Državama.

Washington nikada neće shvatiti da pravi problem dolazi od Republikanaca i Demokrata. Poduzetnici su ključni za razvoj ekonomije, naručito za stvaranje novih poslova.

Predsjednikov plan uključuje povrat poreza za potrošače koji izgrade domove koji štede energiju. Gospodin Obama će takođe zatražiti od Kongresa da uloži novac u infrastrukuru i programe čiste energije.XS
SM
MD
LG