Linkovi

Treba li BiH ustavne reforme?


Danas je u američkom Institutu za mir održana panel diskusija pod naslovom Da li su ustavne reforme u BiH dobra ideja? Govornici na panelu, kao i publici, veoma dobri poznavaoci balkanskih prilika, su pružili različite odgovore na ovo pitanje.

Diskusija se najvećim dijelom fokusirala na to da li su Bosni I Hercegovini istinski u ovom trenutku potrebne ustavne reforme, kao i na budućnost butmirskog procesa. Upravo po ovim pitanjima sudionici panela, kao i prisutni u publici -među njima dva bivša američka ambasadora u Bosni, Richard Kauzlarich i Clifford Bond - su ponudili različita rješenja i suprotstavljena mišljenja. Većina se slaže da je lopta sada u rukama lokalnih političara , kada je u pitanju način na koji krenuti naprijed ka EU. Međutim postoji neslaganje oko toga da li su ustavne reforme uopće potrebne da Bosna uđe u EU.

Jedan od zagovornika ustavnih reformi u BiH je Bruce Hitchner, predsjedatelj Dayton projekta, sa američkog univerziteta Tufts, koji kaže da bi strane u BiH dokumenat predložen u Butmiru trebale uzeti sasvim za ozbiljno, jer se sličan dokumenat vjerovatno više neće izraditi u ovoj generaciji političkih lidera. On smatra da strane u BiH moraju prihvatiti činjenicu da je neka vrsta ustavne reforme potrebna, i predlaže formiranje ustavne komisije koja bi bila sastavljena od domaćih i međunarodnih stručnjaka. Gospodin Hitchner smatra da se za trenutnu situaciju u Bosni može kriviti ustav koji ima nedostatke, i ne obezbjeđuje funkcionalnu državu.

Neki, kao James O Brien, iz neovisne analitičke Albright grupe, smatraju da je rješenje reforma vlade, što nije isto kao i ustavna reforma. Gospodin O Brien smatra da se vjerovatno ništa neće dogoditi u narednim mjesecima kada je u pitanju butmirski proces, jer nema koherentnog pristupa. On smatra da pristup problemu mora biti jednostavan, i da fokus mora biti na jednom, a ne na više problema. Fokus bi na primjer, smatra on, trebao biti na sposobnosti države. On smatra da EU do sada nije jasno izašla sa svojim zahtjevima prema Bosni, što je konstatacija sa kojom se neki na panelu nisu složili.

Na panelu su se također mogla čuti različita mišljenja o tome da li se trenutna državna struktura u Bosni treba zadržati. Robert Hayden sa univerziteta u Pittsburgu smatra da se trenutni mir i stabilnosti u Bosni mogu pripisati upravo trenutnoj strukturi, navodeći da će se stabilnost nastaviti sve dok se održi trenutna državna struktura.

Lauren Miller, iz korporacije RAND, smatra da je jedan od problema u BiH to što nema konsensusa o tome kakva bi trebala biti priroda državnog uređenja. Savjeti i posredovanje od strane međunarodne zajednice mogu biti od pomoći, ali preuzimanje formiranja procesa i sadržaja promjena u BiH nije od pomoći, smatra gospođa Miller. Politička volja da se postigne konsensus je potrebna, kaže ona.

Sudionici panela su također bili podjeljeni i po pitanju suradnje između Sjedinjenih država i EU kada je Bosna u pitanju. Neki smatraju da između dvije strane postoje duboke podjele, dok neki smatraju da je ta suradnja sasvim zadovoljavajuća.

XS
SM
MD
LG