Linkovi

SAD: Većina Amerikanaca misli da Barack Obama nije zaslužio Nobelovu nagradu za mir za tako kratko vrijeme


Za manje od godinu dana od ulaska u Bijelu kuću predsjednik Sjedinjenih Američkih Država će otputovati u Oslo da bi primio Nobelovu nagradu za mir. Na put u glavni grad Norveške odlazi danas. Odlukom Norveškog komitet da ovogodišnji laureat bude upravo on svijet je bio iznenađen.

Gospodin Obama takođe:

"Da budem iskren, ne osjećam da sam zaslužio da budem u društvu onih koji su mijenjajući svijet počastvovani tim priznanjem."

Sa takvim mišljenjem slaže se i velika većina Amerikanaca:

"Samo 26 odsto Amerikanaca misli da je Obama zaslužio Nobelovu nagradu, što očigledno nije veliki procenat" - kaže Peter Brown sa univerziteta Quinnipiac, čijom je anketom bilo ohuhvaćeno oko 2.300 Amerikaca. Svega 49 odsto članova Demokratske, Obamine, stranke smatra da Nobelova nagrada za mir ide u prave ruke, takođe kaže gospodin Brown i dodaje:

"Što se republikanca tiče, samo 9 odsto misli da je nagrada zaslužena. To je zaistza mali procenat. 19 odsto stranački neovisnih podržava tu odluku. Vidljivo je da je postotak demokrata veći, ali čak ni nadpolovična većina anketiranih demokrata ne misli da je nagrada zaslužena."

Na američkim ulicama zabilježena su slijedeća mišljenja.

U New Yorku:

"Mislim da su trebali malo sačekati" – kaže Issac Bonilla.

U Washingtonu:

"To je signal ostatka svijeta Sjedinjenim Državama da smo učinili nešto zaista dobro izabravši Baraka Obamu za predsjednika" – smatra David Imig.

U Chicagu:

"Koliko god da volim Obamu, mislim da do sada nije učini dovoljno da zasluži takvu čast" - ističe Ed Staub.

Sa tim se slaže i predsjenik, ali dodaje i da Nobelova nagrada ponekad biva dodijeljena kao podsticaj, zamah ostvarenju određenog stremljenja:

"I zato ću Nobelovu nagradu prihvatiti kako poziv na akciju, kao poziv svim zemljama da se uhvate u koštac sa zajedničkim izazovima 21. stoljeća."

Iz Bijele kuće je saopšteno da će govor gospodina Obame u Oslu biti upravo u tom tonu. Glasnogovornik Robert Gibs kaže da će predsjednik takođe govoriti i o realnosti u kojoj se nalazi kao dobitnik nagrade i kao lider zemlje koja vodi rat:

"Gospodin Obama će o tome govoriti direktno i to u vrijeme kada se uručavanje nagrade za mir podudara sa odlukom o slanju dodatnih vojnih jedinica u Afganistan."

Rat kao težak teret leži na Obaminim ramenima u trenucima kada se pridružuje ranijim dobitnicima, istaknutim borcima za mir i ljudska prava kao što su Nelson Mendela, Martin Luther King, Aung San Suu Kyi.... Gospodin Obama priznaje da je njegova postignuća teško porediti, ali sugerira da je Nobelova nagrada za mir ove godine podsticaj za nadu u mnogo bolji svijet narednih godina.

Novčani dio nagrade u iznosu od milion i 400 dolara američki predsjednik će, kako je već ranije rekao, donirati u humanitarne svrhe.

XS
SM
MD
LG