Linkovi

SAD - Afganistan: Gates razgovarao sa američkim i  zapovjednicima NATO snaga


Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Robert Gates danas je razgovarao sa zapovjednicima američkih jedinica u Afganistanu o angažmanu dodatnih 30 hiljada vojnika koji će, po odluci predsjednika Baracka Obame, do ljeta iduće godine biti raspoređeni u toj zemlji kako pojačanje sadašnjem kontingentu. Gospodin Gates je istako da je uvjeren da će dodatne jedinice omogućiti uspješno izvođenje svih operacija i zadataka nužnih da bi talebanske i pobunjeničke snage, te teroristi al-Qaide bili poraženi.

Gospodin Gates je obišao i novi komandni centar koji služi za planiranje operacija svih borbenih jedinica pod zastavom NATO saveza. Tom prilikom je takođe izjavio da će međunarodne snage sa, kako je rekao, svim potrebnim elementima koji će biti spojeni u jednu cjelinu imati sve uvjete za uspješnu borbu protiv nasilja i esktremizma u zonama odgovornosti NATO jedinica.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai ocijenio je, međutim, da će biti potrebno možda i pet godina da afganistanska armija i policija bude spremna preuzeti borbu protiv talibanskih boraca i pobunjenika i 15 do 20 godina da bi afganistanska vlada mogla osigurati sigurnost u Afganistanu. Na zajedničkoj konferenciji sa gospodinom Gatesom, održanoj jučer u Kabulu, afganistanski predsjednik je istakao da stvaranje velike i moderne armije Afganistana jednostavno nije realno za dugi niz godina. Američki ministar obrane rekao je da nije iznenađen Karzaijevim izjavama i izrazio nadu da prenos odgvovornosti sa američkih na afganistanske snage neće ipak trajati tako dugo. Dodao je i da Sjedinjene Države neće Afganistanu okrenuti leđa kada vojne operacije budu kompletirane i okončane.

XS
SM
MD
LG