Linkovi

Bolesnici na intenzivnoj njezi ugroženi infekcijama


Samo najteži bolesnici se smještaju na intenzivnu njegu. To su pacijenti čiji je imunološki sustav jako krhak, i čiji je život na ivici.

Novo istraživanje je 24 sata pratilo 1,200 odjela intenzivne njege u 75 zemalja.

Doktor John Marshall iz St. Micheal bolnice u Torontu tvrdi da se smrtnost na odjelu intenzivne njege poveća između 10-15% zbog infekcija.

Doktor Marshall je autor ove studije. On i ostali istraživači su otkrili da je više od polovine od 14 000 praćenih pacijenata u studiji razvilo infekcije na odjelu intenzivne njege.

Studija je pokazala da su ovi pacijenti bili duplo podložniji riziku od smrti nego oni koji nisu dobili infekcije.

Prema informacijama kojima raspolaže Dr. Marshall, 60% od svih infekcija su bile upale pluća, 20% trbušnih infekcija, te 15% infekcija urinarnog trakta.

Zbog teškog fizičkog stanja, pacijenti na odjelima intenzivne njege su često priključeni na ventilacijske aparate, intravenoznu infuziju ili koriste katetere koji povećavaju rizik za dobivanje infekcije.

Istraživači se slažu da im je studija dala uvid u dodatno opterećenje za pacijente, koji su već ionako pod velikim rizikom od umiranja zbog oboljenja koja su ih dovela na ovaj odjel.

Ovim istraživanjem dobivena su dva važna otkrića: pacijenti koji ostaju sedam dana ili duže na intenzivnom odjelu su izloženiji infekcijama, a pacijenti na tom odjelu u nerazvijenim zemljama su pod većim rizikom nego pacijenti u bogatijim zemljama.

Istraživači se nadaju da će studija pomoći boljoj prevenciji infekcija i učinkovitijem tretiranju tog problema.

XS
SM
MD
LG