Linkovi

Uz samit u Kopenhagenu: Britanci traže više od dosadašnjegDani vikenda pred današnji početak Međunarodne konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu protekli su u brojnim prosvjedima na kojima su prosvjednici sa raznih strana svijeta željeli poručiti političkim liderima da je krajnje vrijeme okrenuti list i mnogo djelotvornije i odlučnije nego do sada sprečavati dalje zagađivanje zemljine atmosfere i opći porast temperature. Jedan od tih prosvjeda održan je u Londonu u subotu, a britanski premijer Gordon Brown se odlučio i na pomalo neočekivan potez - organizatore prosvjeda pozvao je u svoj službeni ured u Dawning Streetu i razgovarao sa njima o skupu u Kopenhagenu.

Bio je to najveći prosvjed povodom klimatskih promjena održan do sada u Britaniji. Londonski zvaničnici procjenjuju da je učestvovalo 20 hiljada Britanaca, dok organizatori tvrde da ih je bilo mnogo više. Njihova poruka je britanskoj vladi bila vrlo jasna.... učinite nešto značajno.

Prosvjednici su u London pristigli iz svih dijelova Britanije jer....

„Želimo da se naša vlada i vlade drugih zemalja u Kopenhagenu zaista obavežu da će emisiju plinova smanjiti za 50 procenata. Inače, vrlo brzo će se opća temperatura povećati za više od dva stupnja i to će značiti katastrofu za našu djecu i naše unuke, za sve jadnike koji će živjeti sa takvim klimatskim promjenama" - rekla je za Glas Amerike Britanka po imenu Trish.

Među hiljadama prosvjednika na londonskim ulicama bio je i Etienne Scott:

„Ovo nije pomodarstvo, nismo tu da prošetamo. Zaista, zaista je izuzetno važno i definitivno potrebno nešto učiniti. Ljudi ne mogu samo sjediti uokolo i čekati da se nešto ružno dogodi."

Ogromna većina prosvjednika bila je odjevena u plavo. Ideja organizatora je bila kreirati iluziju talasa od tijela prosvjednika oko zdanja britanskog parlamenta. Mada nekome prosvjednici možda i nisu izgledali kao talasi, sigurno je da su ostavili snažan utisak, pored ostalog i bukom na koju su ih pozivali organizatori prosvjeda.

Prosvjednica Jessie nije propustila da kaže da je vrlo važno da i američki predsjednik Barack Obama bude prisutan na konferenciji u Kopenhagenu:

„Mislim da će poruka biti mnogo snažnija ako lideri najbogatijih zemalja budu prisustvovali i pokazali liderima ostalih država da je samit o klimatskim promjenama zaista važan, a ne skup na koji mogu poslati nekoga da govori u njihovo njihovo ime."

Što se američkog predsjednika tiče, gospodin Obama je najavio da će radije prisustvovati kraju konferencije, a nego početku. Lideri zemalja okupljenih na samitu pokušaće postići novi dogovor kojim bi trebalo da bude naslijeđen protokol definiran u japanskom gradu Kyoto 1997. godine. Taj protokol ističe 2012.

Nakon razgovora sa britanskim premijerom Gordonom Brownom u njegovom službenom uredu u Dawning Streetu, Chris Bain, jedan od predstavnika organizatora prosvjeda, pozvanih na susret sa premijerom, je rekao:

„Nisam pesimista kao što sam bio prošlog tjedna. Mislim da će konferencija u Kopenhagenu biti uspješna, da će biti dobar početak dobrog dogovora."

Prosvjednici su u Londonu izrazili svoj stav, prenijeli poruku britanskoj vladi o tome što oni misle o nužnosti predupređivanja daljeg pogoršanja klimatskih uvjeta na zemlji. Uskoro će saznati šta će dogovoriti predstavnici više od 190 zemalja koji su se okupili u glavnom gradu Danske. Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama trajaće 12 dana.

XS
SM
MD
LG