Linkovi

Koliko je sigurna Bijela kuća?


Direktor američke tajne službe je izjavio da njegova agencija snosi odgovornost za to što je prošle sedmice dozvolila nepozvanom paru da uđe u Bijelu kuću na državnu večeru sa indijskim premijerom. On je jučer pred Odborom za sigurnost u zemlji Zastupničkog doma rekao da predsjednik Obama nije ni u jednom trenutku bio izložen opasnosti.

Tajna služba navodi da Tareq i Michaele Salahi nisu bili pozvani u Bijelu kuću, ali su ipak uspjeli ući na državnu večeru organiziranu u čast indijskog premijera, zajedno sa još 300 gostiju. Tamo su se čak rukovali i sa predsjednikom Obamom. Direktor tajne službe Mark Sullivan je rekao:

Iako su te osobe prošle kroz detektor za metal i ostale mjere sigurnosti, njihov ulazak u Bijelu kuću je neprihvatljiv i nedopustiv, rekao je gospodin Sullivan.

Bivši agent FBI-a Brad Garrett je nešto ranije izjavio:

Istinska zabrinutost bi bila da su imali drugačije namjere. Da li je postojala mogućnost da nekoga fizički napadnu? Da, to se moglo desiti, rekao je agent Garrett.

Mark Sullivan nije želio razgovarati o detaljima istrage o incidentu koju provodi tajna služba, ali nije isključio mogućnost podizanja kriminalnih optužbi protiv para Salahi. On je dodao da predsjednik Obama nije nijednog trenutka bio izložen opasnosti.

Uvjeren sam na osnovu onoga što sam čuo, vidio i o čemu su me izvijestili, da oni nisu predstavljali nikakvu opasnost za predsjednika, rekao je gospodin Sullivan.

On je zakonodavcima rekao da, kada su otkrili da Salahijevi nisu bili ni na jednog listi gostiju, agenti tajne službe su trebali kontaktirati osoblje Bijele kuće. On je dodao da su trojica agenata odgovornih za incident poslati na prinudni odmor.

Republikanski kongresmen Michael McCaul i ostali članovi komiteta su bili začuđeni.

Kako se uopće moglo desiti da ovaj par prođe pored agenata tajne službe?

Gospodine, ja sam sebe to upitao hiljadu puta u proteklih sedmicu dana. Da li ja to želim vidjeti, da li iko od naših ljudi to želi vidjeti? Vjerujte mi, sami sebe udaramo u glavu zbog toga, rekao je Mark Sullivan.

Događaj je bila prva državna večera za mandat predsjednika Obame. Tajna služba navodi da Salahijevi nisu bili na listi pozvanih gostiju, iako par tvrdi da jeste.

Mi smo bili pozvani, nema nikoga ko bi se tako ponašao i uradio nešto takvo. Naši životi su zbog ovoga uništeni, tvrde Michaele i Tareq Salahi.

Oni su zajedno sa organizatoricom javnih događaja pri Bijeloj kući Desiree Rogers pozvani da jučer svjedoče, ali su odbili. Salahijevi nastoje biti slavne ličnosti u svijetu televizijskih reality shows. Oni su u srijedu izdali saopćenje u kojem kažu da su već dali informacije tajnoj službi i članovima odbora Zastupničkog doma.

XS
SM
MD
LG