Linkovi

Google ograničava pristup informacijama


Internet pretraživač Google ponudio je medijskim kućama novi način da privuku preplatnike, a da ne uklone svoj sadržaj sa pretraživačkih rezultata Googl-a. Prijedlog izgleda kao kompromis poslije prijetnji predsjednika News Corporation, Ruperta Mordoch-a da ukloni sadržaj svojih medijskih organizacija sa pretraživača ukoliko Google ne plati za to.

Google mijenja način na koji upravlja sadržaj vijesti očito pokušavajući da zadovolji medijske kuće koje tvrde da Internet pretraživač podriva njihovo pravo da od pretplatnika naplaćuju za korištenje.

U blogu pod nazivom ''First click free,'' visoko rangirani menadžer u Googl-u je napisao:

''Svaki "klik" korisnika je ranije bio besplatan. Sada smo poboljšali program, tako da će izdavači moći da ograniče korisnike na maksimalno pet stranica na dan bez registracije ili pretplate.''

Iznenađujuće vijesti su došle poslije izvještaja da je predsjednik News Corporation Rupert Mudroch u pregovorima sa Microsoft-om da uspostavi plaćeni pristup sadržajima New Corporation preko protivničkog pretraživača Bing-a.

John Ridding, odgovorni urednik Financial Times-a, podržava ovaj poduhvat i navodi:

"Mislim da je ovo važno i interesantno za čitavu industriju, jer postoje mnogi izdavači koji još uvijek nisu razvili modele plaćanja i koji se suočavaju sa cikličnim i sveukupnim padom reklamnih prihoda."

U vrijeme kada prodaja novina drastično opada širom svijeta, internet stranica Financial Times-a kaže da se pretplata povećala za 22 procenta, dok je prihod skočio za 30 procenata.

"Mislim da smo mi već razvili uspješni model plaćanja, i mi već imamo veliki rast u pretplati i prihodima" - kaže John Ridding.

Korisnici internet stranice Financial Times-a trenutno mogu da čitaju 10 besplatnih članaka u mjesecu prije nego što se pretplate. Ali Ridding kaže da novine rade na uspostavi sistema mikro uplata za koji se nadaju da će biti dostupan početkom sledeće godine.

Ridding navodi da je najveći izazov da se ustanovi koji to sadržaji imaju novčanu vrijednost u ovom digitalnom dobu.

XS
SM
MD
LG