Linkovi

Glavni tužitelj Haškog Tribunala govorio pred Vijećem sigurnosti


Glavni Haški Tužitelj Serge Brammertz je danas pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku istaknuo da Srbija nastavlja suradjivati sa Sudom u Den Haagu, dodajući kako je u principu zadovoljan s trenutnim nivoom suradnje Beograda.

"Zbog Karadžićeve visoke funkcije koju je obavljao, zbog obima i ozbiljnosti zločina, suđenje Radovanu Karadžiću je važno - ne samo žrtvama zločina već i međunarodnoj zajednici u cjelini" - kazao je danas, izmedju ostalog, glavni haški tužitelj Serge Brammertz, predajući godišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a. Gospodin Brammertz je takodjer rekao da je od njegovog prethodnog izvještaja Vijeću sigurnosti, suradnja Srbije sa Tribunalom nastavila napredovati. Glavni tužitelj je istaknuo da je najkritičniji aspekt te suradnje nastavak hitne potrebe da se uhapse optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.
Da Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju biti uhapšeni i prebačeni što prije u Haški tribunal, u skladu s obavezama koje je Srbija preuzela po pitanju saradnje s Haškim tribunalom, naglasila je i ambasadorica Sjedinjenih Država pri UN-u Susan Rice, napominjući da je to značajno za dalje integracije Srbije.

Ona je posebno naglasila da vlasti Hrvatske moraju otkloniti operativne i tehničke probleme u saradnji s Tribunalom. Riceova je pohvalila rad predsjednika suda Patricka Robinsona i glavnog tužioca Sergea Brammertza, rekavši da je potrebno da Tribunal što prije završi rad i da niko od zločinaca ne smije izmaći pravdi.

Glavni tužilac Haškog tribunala također je govorio i o suradnji Bosne i Hercegovine i Hrvatske s Tribunalom, te naglasio da teškoće u suradnji sa Hrvatskom i dalje postoje.

"Centralno pitanje koje izaziva zabrinutost i dalje ostaje naš zahtjev da se pronadju i učine dostupnim ključni vojni dokumenti u vezi sa operacijom Oluja iz1995. godine" - rekao je gospodin Brammertz, potvrdivši tako istovjetan poziv Zagrebu američke ambasadorice Rice.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, glavni haški tužitelj je izrazio zabrinutost zbog mogućeg odlaska međunarodnih funkcionera i pomoćnog osoblja iz Specijalnog odjeljenja za ratne zločine .

XS
SM
MD
LG