Linkovi

Evropa poslije Obamine odluke o Afganistanu: Odluka pozdravljena, veći doprinos se očekuje


Prve reakcije iz Evrope na odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame o slanju dodatnih 30 hiljada vojnika u Afganistan su pozitivne. Njegova odluka je dugo i sa nestrpljenjem očekivana, posebno u Britaniji, zemlji iz koje je, poslije američkih, najviše vojnika u sastavu NATO snaga u Afganistanu.

"Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga uvjeren sam da je naš vitalni interes ojačati snage u Afganistanu. Nakon 18 mjeseci počećemo vraćati kući naše vojnike" - rekao je, uz ostalo gospodin Obama i to je najkraći je rezime onoga što je odlučio. Sa dodatnim snagama, to znači da će do sredine ljeta iduće godine u Afganistanu biti oko 100 hiljada američkih vojnika.

Britanija je uputila 9 i po hiljada vojnika, uključujući i specijalne jedinice. Britanski premijer Gordon Brown je, u znak podrške američkom predsjedniku, obećao uputiti još 500 vojnika.

Osim iz te dvije zemlje, i vojne snage četrdesetak drugih zemalja su u Afganistanu pod zastavom NATO saveza. Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je pozravio Obaminu odluku:

"Mislim da je to prava odluka i za Afganistan i za NATO. To nije samo misija Sjedinjenih Država. Vojnici iz 43 države su pod NATO komandom u toj zemlji. Uvjeren sam da će zemlje saveznice i partneri takođe značajno povećati doprinos toj misiji."

Rat u Afganistanu nije bez žrtava. Sjedinjene države su izgubile 900 vojnika. Blizu 240 Britanaca je poginulo. Ispitivanja britanske javnosti pokazuju da je podrška vojnicima snažna, ali da za rat nije. Nesigurnost u konačan uspjeh misije izražava se glasno i često, ne samo u Britaniji. Za mnoge Obamina najava da će povratak vojnika kući početi sredinom 2011. godine je dobrodošla.

Međutim, David Livingstone, analitičar londonskog istraživačkog centra Chatham House, smatra da čvrsti rokovi mogu izazvati probleme:

"Vrlo je moguće da će Talibani udvostručiti napade kako bi izazvali i politički pritisak pod kojim bi taj datum praktično bio neostvariv, te stvorili nesigurnost o toku misije i njenom trajanju."

Predsjednik Obama je jasno rekao da Sjedinjene Države ne mogu sve same:

"Naši prijatelji se u Afganistanu bore, krvare i umiru uz nas. Takođe zajednički, taj rat moramo okončati uspješno. Nije na kocki samo kredibilitet NATO saveza. U pitanju je sigurnost svih saveznica i opća sigurnost u svijetu."

Dodatne snage NATO saveza biće dobrodošle. Generalni sekretar NATO-a je rekao da je siguran da veći doprinos neće izostati. Lideri mnogih evropskih zemalja za sada nisu voljni čvrsto obećavati. To pitanje biće na vrhu dnevnog reda sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza ovog tjedna u Brusselsu.

Razgovori će biti nastavljeni i na specijalnom samitu o Afganistanu koji će biti održan krajem januara u Londonu.

XS
SM
MD
LG