Linkovi

SAD: Podrška Obaminoj odluci nije neupitnaPredsjednik Sjedinjenih Američkih Država je odlučio - u Afganistan šalje novih 30 hiljada vojnika. Podrška za tu odluku ovdje na domaćem terenu nije jedinstvena i bezrezervna i gospodin Obama će se morati dobrano potruditi da je izbori.

"Odluku nisam donio lako. A odlučio sam jer sam ubijeđen da je naša sigurnost u Afganistanu i Pakistanu na kocki" - istakao je, pored ostalog, u sinoćnjem obraćanju naciji gospodin Obama.

Sa takvom ocjenom i odlukom o slanju dodatnih jedinica američke snage kreću u kontra-ofanzivu i novu strategiju u Afganistanu. Jedan od primarnih ciljeva je ojačati afganistansku vladu i domaće snage sigurnosti da mogu preuzeti kontrolu i vođenje zemlje. Gospodin Obama je istakao računa na pomoć NATO snaga:

"Naši prijatelji se bore i krvare uz nas u Afganistanu. Ovaj rat moramo zajednički i uspješno privesti kraju."

Arturo Munoz, ekspert za kontra-terorizam pri korporaciji Rand, smatra da je slanje desetak hiljada vojnika manje od kontingenta koji je tražio zapovjednik NATO i američkih snaga u Afganistanu general Stanley McChristal povod za kritike konzervativaca i dodaje:

"Kritike će biti blaže zbog činjenice da ipak šalje dodatne snage. Nije to morao učiniti. Mogao je reći da ne želi poslati ni jednog vojnika više."

Senator John Mccain, republikanac, procjenjuje da će plan gospodina Obame biti uspješan i upozorava da predsjednik treba biti vrlo pažljiv kada su u pitanju izlazni rokovi. Konzervativci tvrde da će saopštavanje tih rokova, a gospodin Obama je to učinio uz ogradu da će ovisiti od stanja na terenu, ohrabriti Talebane, a dobronamjerni Afganistanci će sa strahom čekati taj trenutak.

"Način da dobiješ rat je da slomiješ volju neprijatelja, a ne da najavljuješ dan odlaska" - ističe senator McCain.

I među članovima i pristašama Obamine, Demokratske stranke, je znatan broj onih koji se ne slažu sa povećanjem broja vojnika u Afganistanu. Jedni se ratu protive u cjelini, drugi ističu da će slanje dodatnih snaga koštati isuviše mnogo.

"Kongres mora odobriti finasiranje dodatnih trupa i mi ćemo podržati sve članove Kongresa koji budu glasali protiv" – poruka je jedne prosvjednica sa nedavnog okupljanja protiv rata u Afganistanu.

Predsjednik Obama sinoć nije prećutao podatak da će za finasiranje dodatnih snaga godišnje biti potrebno osigurati oko 30 milijardi dolara i ubrzo će Kongresu uputiti zahtjev da odobri ta sredstva.

XS
SM
MD
LG