Linkovi

Logistički problemi rata u Afganistanu


Negdje iznad južnog Afganistana, jedinica za zračni transport američke vojske priprema se da padobranima spusti tovar za jednu marinsku jedinicu dolje na terenu.
Nepristupačan teren, loši putevi i neprestani neprijateljski napadi prisiljavaju američke planere da većinu potrebne borbene opreme isporučuju iz zraka.

- Jednostavno, nema linija komunikacije, nema putne mreže - koja bi stvari ovamo efikasno dopremala, kaže brigadni general Steve Kwast.

Kako dopremiti opremu do vojske samo je jedan od nekoliko logističkih problema koje američki planeri treba da riješe kad se hiljade novih vojnika pridruže već osam godina dugom ratu u Afganistanu. Pentagon je za izgradnju nove infrastrukture u toj zemlji za 2010. planirao 1,4 milijarde dolara. Ali, možda će biti neophodno više novca.

Svi logistički problemi sječu se na aerodrom Bagram, bivšu sovjetsku bazu, koja je sada glavna raskrsnica za opremu, personal i medicinske potrebe u ovom ratu. General američkih zračnih snaga, Steve Kwast, nadgleda operacije zračne dostave u ovoj bazi.

- Ova je baza centralno mjesto za upravljanje i sigurnost u Afganistanu. Ono što mislim kad to kažem jeste da sve što, pod oznakom hitno, treba dostaviti u Afganistan - dolazi vazdušnim putem, objašnjava zapovjednik.

Putnički terminali i skladišta tovara su puni do vrha:

- Svakog dana mi transportujemo približno hiljadu putnika, u odlasku i dolasku, plus 400 tona tereta, kaže potpukovnik Dan Krall, logističar koji radi pod Kwastovom komandom.

Medicinska infrastruktura predstavlja zaseban problem. Sa povećavanjem broja žrtava, vojna bolnica u Bagramu, najveća u Afganistanu, radi prekovremeno. Zapovjednik bolnice, pukovnik Joe Chozinski, kaže da je hitnih slučajeva sad pet puta više u odnosu na prošlu godinu.

- Svakog mjeseca mi obradimo 3 do 4 hiljade ljudi. Uporedite to sa nečim u Americi. Ako gledate broj pacijenata, broj operacija i to koliko su one teške, mi smo jednaki najopterećenijim centrima hitne pomoći u Sjedinjenim Državama, kaže on.

Da odgovori na sve potrebe, bolnica u Bagramu je dodala veliki šator uz zgradu gdje pacijenti čekaju na letove za druge američke bolnice. A i tereti hrane i opreme za nove snage zahtijevaće još letova i još stovarišta. I to je činjenica koje su svjesni u Glavnoj komandi, kaže Krall.

- Oni su svjesni koliko smo mi zagušeni, uvjeren je on.

XS
SM
MD
LG