Linkovi

Pred konferenciju u Kopenhagenu, uznemirujuće vijesti s Arktika


Naučnici tvrde da su se pojavili novi dokazi globalnog zagrijavanja na Arktiku. Prije dvije godine, naime, toliko se leda otopilo s tog područja da se pomorski put, poznat pod nazivom Sjeverozapadni prolaz, na satelitskim snimcima pokazao potpuno bez leda. Najnovija ispitivanja s Arktika, koja je izvršio tim istraživača i naučnika, su pokazala da se otopilo mnogo više leda prošlog ljeta nego se ranije mislilo


Putovanje koje prije nikada nije poduzeto. Staza od oko 450 kilometara, preko ledenoga Arktika, predjena u 75 dana. Temeprature su oko - 40 stupnjeva celzija, a teren nije nimalo ugodan. Svrha ovog puta je još jednom ispitatiled na Arktiku, kako bis e vidjelo koliko ga je ostalo, i koliko ima novog. Ovo je dio jednog zajedničkog poduhvata istraživača, naučnika i zaštitnika okoline, pod pokroviteljstvom tzv Grupe Catlin i Svjetskog Fonda za Divljinu, te još nekoliko korporativnih sponzora. Cilj ove ekspedicije još jednom podsjetiti na fenomen zagrijavanja, pred susret u Kopenhagenu. Na pres konferenciji u Londonu, naučnici su prikazali najnovije nalaze. Polarni istraživač, Pen Hadow:

Bilo nam je rečeno da ćemo vjerovatno naići na veću količinu starijih, tvrdjih naslaga leda, koje se ne tope godinama, već se samo gomilaju. Medjutim, nismo uopće zatekli višeslojne, stare naslage leda.

Znanstvenik sa univerziteta Cambridge Peter Wedhams koji se bavi Arktikom od 1971., kaže da je gubitak leda nenadoknadiv, i objašnjava zašto:

Što ga više nestaje, više se vode stvara, a što se više vode zagrijava tijekom ljeta, naredne se zime stvara manje leda, i tako uokrug...Proces se ubrzava, dok leda posve ne nestane.

Ovaj puta je bilo tako malo leda, da je naučnik Hadow sa još dvojicom kolegamorao plivati preko dijelova vode medju dvije snate.Arktički istraživači će u budućnosti prije trebati čamce, nego sanke, govori Hadow.

Duncan Wingham ,čelnik Odjela o klimatskim promjenama s univerziteta u Londonu, kaže da je ekspedicija uspjela ispitati tek manji dio Arktika.

No, važno je da i ovim bolje razumijevamo šta se istinski dogadja, nego što možemo samo putem satelita. Ovako imamo bolju sliku uništenja leda. , dodaje Wingham, naglašavajući da je dokaz tako jasan da nema mjesta za raspravu.

Pitanja o tome da li se to dogadja ili ne su postala dosadna, jer nema sumnje da se dogadja. Sve ukazuje na to: nivo mora raste, led se topi, ocean se zagrijava, i to su jednostavni fakti.

Ispitivanja i satelitski snimci pokazuju nestajanje arktičkoga leda većom brzinom nego se to ranije vjerovalo.Martin Summerkorn , čelnik arktičkog odjela Svjetskog Fonda za zaštitu prirode, kaže da to znači i veću urgentnost da se nadje rješenje na konferenciji u Kopenhagenu.

Moramo na konferenciji dobiti obečanja vlada da će učiniti nešto i to sada, odmah... To je minimum.

Ova ekspedicija na Arktik za cilj je imala i snimcima koje je napravila, svijetu pokazati št se dogadja. Na internet stranici www.catlinarcticsurvey.com, mogu se vidjeti snimci ekspedicije, i poruka naučnika s vrha svijeta, da se pod hitno nešto mora učiniti.

XS
SM
MD
LG