Linkovi

Čuvari prvog kineskog cara u Washingtonu


Izložba ''Ratnici Terra Cotte: Čuvari prvog kineskog cara'' otvorena je u muzeju National Geographic ovdje, u Washingotnu.. Ovo je četvrti i posljednji grad na turneji ove izuzetne izložbe kroz Sjedinjene Države prije nego što se drevne statue i rukotvorine vrate u Kinu.

Prvo na što posjetitelji naidju jest statua ratnika, stara 2,000 godina, jedan od glinenih konjanika koji je nekada štitio grob prvog kineskog cara Qin Shihuangdi. Ratnik i njegov konj stoje sada na ulazu muzeja National Geographic u Washingtonu, i dio su velikog broja kineskih glinenih figura koje su za ovu priliku dopremljene u Sjedinjene Države.

Albert Dean, profesor na univerzitetu Stanford, je pripremio izložbu koja uključuje 15 glinenih figura prirodne veličine i preko 100 rukotvorina.

Ova armija predstavlja neobičnu vještinu stare Kine , kao i koji su se resursi tada mogli skupiti za takvo što.


Prije 35 godina grupa seljaka u blizini Xi'an u kineskoj provinciji Shaanxi je kopala bunar. Tom prilikom su našli glinenog ratnika , što je vodilo jednom od najznačajnijih arheoloških otkrića u 20-om vijeku.

Arheolozi danas vjeruju da je oko 7,000 živopisnih, keramičkih figura prirodne veličine, uz konje i kočije zakopano u ogromnoj podzemnoj grobnici. Vjeruje sa da je cilj ove vojske da štiti cara Qin Shihuangdi na drugom svijetu.

Profesor Dean kaže da je otkriće glinenih ratnika pružilo mnoštvo informacija o Qin dinastiji, uključujući i izgradnju grobnice koja se gradila 36 godina.

Kada razmislite koliko drveta i gline je potrebno da bi se izgradile ove stvari, sama količina je dovoljna da uzburka maštu., kaže profesor Dean.

Ovo je najveća izložba kineskih glinenih ratnika u Sjedinjenim Državama.

Xie Feng, diplomata kineske ambasade u Washingtonu je govorio na otvaranju izložbe. On je spomenuo posjetu predsjednika Obame Pekingu koja se desila istog dana, i dodao:

Posjeta predsjednika Obame Kini je istorijska kao i ova izožba. Njihovo podudaranje je povoljan znak za budući razvoj Američko-Kineske kulturne razmjene i prijateljstva.

Susan Norton, direktorica muzeja National Geographic, kaže da je izložba već uspješna.

Nismo ni sanjali o ovome. Samo od jutros smo prodali 96,000 karata. , govori ona.

Prodavnica u muzeju pruža šansu posjetiocima da ponesu nešto i kući: od malih replika glinenih ratnika do kineskih suvenira.

Izložba će ostati u Washingtonu do kraja marta.

XS
SM
MD
LG