Linkovi

Predsjednik Obama objavljuje novu strategiju za Afghanistan


Sa svojim je planom predsjednik prije nekoliko dana upoznao najbliže saradnike i glavne vojne zapovjednike te izdao naredjenja za njegovo sprovodjenje. U središtu plana je slanje dodatnih tridesetak hiljada vojnika u Afganistan. No,glasnogovornik Bijele kuće je naglasio da američki angažman u Afganistanu nikako ne treba smatrati 'misijom bez kraja'.

Predsjednik je novu strategiju za Afganistan razmatrao mjesecima. Danas će je, u govoru koji će prenositi televizija, predstaviti američkoj javnosti. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs međutim niti jučer nije želio podrobnije govoriti o tome šta će tačno predsjednik reći u svom govoru u vojnoj akademiji West Point. On je samo napomenuo da poruka u vezi sa Afganistanom, u osnovi, ostaje ista.

- Ovo neće biti angažman koji traje bez bilo kakvih rokova. Mi smo partneri afganistanske strane, mi obučavamo njihovu vojsku i policiju, tako da jednog dana oni mogu preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje.

Glasnogovornik Bijele kuće nije želio definirati konkretne kriterije po kojima će se prosuđivati je li misija uspješna ili ne. Umjesto toga, rekao je, predsjednik će se u svom govoru fokusirati na aspekte misije koji se mogu postići.

- U ovom trenutku u Afganistanu je dva puta više vojnika nego što ih je bilo prije godinu dana. Predsjednik će američkoj javnosti objasniti da u ovom trenutku misija ima sve na raspolaganju što joj je potrebno za uspjeh nasuprot nekim mišljenjima da se uspjeh može postići i s dvostruko manjim snagama, kaže glasnogovornik Gibbs.

List New York Times navodi izvore bliske administraciji koji tvrde da će predsjednik Obama u svom govoru objaviti i takozvanu 'strategiju izlaska' iz Afganistana, za postupan završetak tamošnjeg sukoba. Ovo je kritizirao republikanski senator Jon Kyl.

- Mislim da je opasno pričati o izlaznoj strategiji. Njezino spominjanje Talibanu daje jasnu poruku da im je najbolje da pričekaju dok mi ne odemo. A to ne ohrabruje ni naše evropske saveznike niti druge zemlje da pošalju dodatne snage u Afganistan, smatra senator Kyl.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs odbacio je takve tvrdnje. Odbijanje vlade da prihvati politiku angažovanja vojske bez rokova, dodao je, samo po sebi niti ohrabruje Taliban, niti je prepreka saveznicima da u Afganistan pošalju dodatne snage. Robert Gibbs je, takodje, rekao da je predsjednik Obama ovih dana bio u direktnom kontaktu s više kolega iz savezničkih zemalja, te da će prije svog govora u akademiji West Point razgovarati s predsjednicima Afganistana i Pakistana.

XS
SM
MD
LG